BVB: Acţiunile Rompetrol Rafinare au urcat accelerat, într-o piaţă apatică şi cu rulaje reduse

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,41%, într-o piaţă cu rulaje foarte reduse şi unde acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) s-au menţinut pe trendul ascendent din precedentele şedinţe şi au avansat cu peste 10%.
Economica.net - mar, 12 feb. 2013, 15:13
BVB: Acţiunile Rompetrol Rafinare au urcat accelerat, într-o piaţă apatică şi cu rulaje reduse

Piaţa a deschis pe creştere foarte uşoară, însă după prima oră de tranzacţionare a început să scadă lent, iar volumele de acţiuni tranzacţionate au continuat să fie reduse. La închiderea pieţei principale, rulaje de peste 50.000 de lei înregistrau doar acţiuni emise de 16 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

„Piaţa a înregistrat uşoare scăderi, dar pe volume destul de reduse, ceea ce arată o consolidare la acest nivel. Vedem doar cumpărători selectivi şi doar câteva acţiuni înregistrează volume mai vizibile, ceea ce arată o calmare a pieţelor şi o stare de indecizie. Riscul planează în continuare deoarece bursele internaţionale sunt la niveluri extrem de ridicate, nemaiatinse de 6 ani, în timp ce starea economiilor nu este în niciun fel asemănătoare cu anii 2006-2007. Pe plan local, preţurile vor fi cel mai probabil influenţate de rezultatele financiare şi deciziile AGA”, a declarat pentru MEDIAFAX şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 1,09%, iar indicele extins BET-XT s-a plasat cu 0,86% sub ziua precedentă. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,56%.

Acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea au plasat indicele BET-FI cu 0,72% sub nivelul de la închiderea de luni.

Pe de altă parte, indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,47%. Evoluţia indicelui a fost susţinută în principal de titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), care au cu 10,06%, la 0,0547 lei.

Brokerii spun că cel mai probabil evoluţia acţiunilor Rompetrol Rafinare continuă să fie determinată de un interviu acordat Bloomberg, săptămâna trecută, de către vicepreşedintele Rompetrol Group, Azamat Zhangulov. El a spus că Rompetrol Group vrea să răscumpere acţiunile Rompetrol Rafinare primite de stat în urma conversiei unor obligaţiuni, iar un acord este vizat cât mai repede cu putinţă în contextul stabilităţii politice din România.

În urma interviului, de marţi până joi acţiunile Rompetrol Rafinare au urcat cu peste 27%, pentru ca vineri să înregistreze un recul uşor, de 2%, iar luni să reintre pe creştere.

Preţul de marţi este cu 57,6% peste cel dinaintea interviului, ceea ce la nivelul capitalizării Rompetrol Rafinare înseamnă un plus de 882,2 milioane lei (197,5 milioane euro). La închiderea şedinţei, capitalizarea bursieră a Rompetrol Rafinare era de 2,412 miliarde lei (548 milioane euro), faţă de cea dinaintea interviului, de 1,53 miliarde lei (350,5 milioane euro).

Acţiunile Rompetrol Rafinare libere la tranzacţionare pe bursă reprezintă doar 0,68% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, în condiţiile în care The Rompetrol Group şi alte companii din grup controlează 54,63% din titluri, iar statul deţine 44,69% din acţiuni.

„Preţul acţiunilor Rompetrol Rafinare a fost mult influenţat de comentariile oficialilor Rompetrol referitoare la preluarea în viitorul apropiat a pachetului deţinut de către statul român. Speculatorii au început imediat să acţioneze în piaţă, iar creşterile din ultima perioadă reflectă speranţele acestora de a obţine un preţ cât mai mare în procesul desfăşurat de KazMunayGas în vederea preluării tuturor acţiunilor Rompetrol Rafinare. Procesul este de lungă durată şi depinde în totalitate de tranzacţia privind acţiunile deţinute de stat. Cred că va exista o evoluţie volatilă în următoarele luni pentru această acţiune”, a spus Necula.

Investitorii de la BVB au tranzacţionat în total acţiuni de 16,2 milioane lei (3,7 milioane euro), valoare cu 20% sub rulajul de luni, de 20,2 milioane lei (4,6 milioane euro).

Acţiunile OMV Petrom (SNP) şi Fondul Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 4,2 milioane lei şi, respectiv, de 3,2 milioane lei. Preţul titlurilor OMV Petrom a scăzut cu 1,72%, la 0,4283 lei, iar acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 2,04%, la 0,5755 lei.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la rezultatele financiare anunţate marţi dimineaţă de Banca Transilvania, astfel că preţul a scăzut cu 0,21%, la 1,44 lei, pe un rulaj de 1,1 milioane lei. Scăderea uşoară vine după ce luni aceste titluri au urcat cu 1,33%.

Cu titlurile băncii a fost realizat şi un deal de 720.000 de lei, la preţul de 1,44 lei/acţiune, cu 0,21% sub închiderea de luni.

Banca Transilvania a înregistrat anul trecut un profit net de 320,4 milioane lei, în creştere cu 40% faţă de 2011, iar activele au urcat cu 15%, la 29,5 miliarde de lei. Soldul provizioanelor a avansat cu 27%, la 2,111 miliarde lei.

„Rezultatele Băncii Transilvania sunt pozitive şi întregesc un an 2012 mult mai bun decât precedentul. Uitându-ne, însă, pe rezultatele trimestriale vedem o încetinire a ritmului de creştere. Acţiunea Banca Tansilvania a avut până la momentul publicării rezultatelor financiare o evoluţie constant pozitivă în anticiparea unor rezultate foarte bune, iar confirmarea acestora nu face decât ca anumiţi investitori să marcheze din profituri. O consolidare în jurul preţurilor actuale pare cel mai probabil scenariu în următoarea perioadă”, a afirmat brokerul.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 475.000 de lei, valoare cu 42% sub rulajul de luni, de 816.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,6%, revenind uşor după scăderile înregistrate la deschidere.

Te-ar mai putea interesa și
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea Europeană
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea ...
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri că va prelungi cu trei luni ancheta antidumping asupra coniacului originar din Uniunea Europeană, o perioadă mai scurtă decât cea permisă......
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Autoritățile din Taiwan au blocat tranzacția de 950 de milioane de dolari prin care Uber Technologies preia afacerea Foodpanda ...
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri ...
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, după ce am legalizat aceste tranzacții
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, ...
Companiile ruse au început să utilizeze bitcoin și alte monede digitale în plăți internaționale în urma modificărilor ...