BVB atinge minimul ultimilor doi ani şi nouă luni

Economica.net
05 06. 2012
bvb11_24132100

Un nivel mai redus decât cel de marţi a fost înregistrat de indicele BET-C la 2 septembrie 2009. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele BET-C este cu 5,6% mai jos.

Mihai Iulian Căruntu, şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, spune că în contextul creat de incertitudinile legate de viitorul zonei euro este normal ca pieţele de acţiuni să fie nervoase pentru că investitorii nu au repere şi sunt asalataţi de diferite scenarii îngrijorătoare.

„Mulţi investitori se gândesc că evoluţiile precum cele din toamna anului 2008 sunt repetabile. Piaţa de la Bucureşti nu poate decât să fie prinsă între aceste sentimente care conduc pieţele financiare dezvoltate. Ba mai mult decât atât, în cazul BVB, fiind o piaţă mică şi lipsită de investitori interni puternici, expectativa sau dorinţa investitorilor financiari stăini de a-şi retrage capitalurile provoacă căderi ale cotaţtiilor mai mari la Bucureşti decât pe alte pieţe mai lichide, asa cum a fost de altfel cazul în 2008”, a declarat Căruntu pentru MEDIAFAX.

Analistul BCR spune că este foarte greu pentru un investitor să-şi asume poziţii ferme de cumpărare, având în vedere contextul marcat de lipsa de predictibilitate în ceea ce priveşte subiectele economice majore în economiile dezvoltate.

„Într-un astfel de mediu, marcat de teamă, nimeni nu poate să întrevadă cât s-ar mai putea duce în jos cotaţiile. Ceea ce însă i-a invăţat momentul Lehman Brothers, cel puţin pe o parte dintre investitori, fie aceştia sofisticaţi sau amatori, este că în cazul jucătorilor cu apetit pentru risc şi nervi tari, perioadele cele mai tulburi pot oferi firesc cele mai bune oportunităţi de intrare”, a afirmat Căruntu.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,64%, în schimb titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,5% peste nivelul de vineri.

„Dacă perioada optimă a intrării în piaţă sau a măriri expunerii este foarte dificil de argumentat, în schimb este la îndemână pentru orice investitor să-şi construiască propria listă scurtă de titluri pe care să ia expunere când consideră că este momentul oportun. Din acest punct de vedere, BVB oferă oportunităţi care merită atenţie printre cele mai lichide titluri, adică FP, Petrom, Transgaz sau Transelectrica. Dacă ne gândim numai la faptul ca dividendele pe 2011 pentru aceste companii, mai puţin Transelectrica, sunt sustenabil a fi obţinute şi pe exercitiul financiar 2012 şi că randamentele dividendelor ar fi oricum de peste 7% avem un argument solid că preţurile actuale sunt atractive”, a spus Căruntu.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,32%.
Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 1,29%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de doar 14 milioane lei ( 3,1 milioane euro), sub rulajul şedinţei precedente, de 23,7 milioane lei (5,3 milioane euro). Lichiditatea pieţei a fost susţinută de transferuri cu acţiunile Fondul Proprietatea ( 7,14 milioane lei ). Preţul acestor acţiuni a scăzut cu 0,54%, la 0,4799 lei.

„Până la deznodamântul alegerilor din Grecia şi a unor semnale concrete de la politicienii care hotărăsc viitorul UE, probabil că foarte puţini investitori care vor avea curajul să-şi fundamenteze decizii radicale”, a conchis Căruntu.
Pe piaţa Rasdaq, jucătorii au realizat transferuri de 1,4 milioane lei, dublu faţă de lichiditatea de vineri, de 672.000 de lei.

Rulajul a fost susţinut de o tranzacţie cu acţiunile producătorului de aparate de distribuţie şi control a electricităţii EL-CO Târgu Secuiesc (ELCT), în valoare de 1,2 milioane lei. Transferul s-a încheiat la un preţ de 25 lei pe acţiune, cu 72,41% peste cotaţia de referinţă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene consemnau variaţii mixte, deşi la deschidere erau în urcare, datorită optimismului generat de o serie de date economice pozitive din China şi speranţelor că liderii europeni pregătesc o strategie decisivă de soluţionare a crizei din zona euro.