BVB: Economia pierde investiţii de milioane de euro din cauza neînregistrării fiscale electronice a investitorilor străini

Economica.net
25 06. 2015
calcule_bursa_bani_forex_21962300_07742200

De asemenea, noile reglementări pentru short selling şi împrumutul de instrumente financiare trebuie să fie în concordanţă cu noua legislaţie secundară, aceasta fiind una dintre cele mai stringente probleme care trebuie rezolvate. 

‘Noile prevederi ale Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală oferă mai multe oportunităţi investitorilor. Intermediarii vor putea oferi clienţilor noi tipuri de tranzacţii, iar managerii de fond vor avea posibilitatea să administreze mai eficient activele. Cu toate acestea, noi, economia per ansamblu, pierdem investiţii de milioane de euro din cauza lipsei, de exemplu, a înregistrării fiscale electronice a investitorilor străini. Această problemă trebuie rezolvată de administraţia publică. Fluxurile reduse de capital afectează negativ economiile cetăţenilor români care deja investesc pe piaţa de capital. De asemenea, sperăm ca noile reglementări pentru short selling şi împrumutul de instrumente financiare să fie în concordanţă cu noua legislaţie secundară. Aceasta este una dintre cele mai stringente probleme care trebuie rezolvate’, a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

Într-un comunicat, BVB apreciază faptul că, în sfera pieţei de capital şi a investiţiilor, noul Cod prevede un impozit pe dividend redus la 5% şi recunoaşte mecanismul de împrumut de instrumente financiare, precum şi tranzacţiile de tip short sell. 

‘Parlamentul României a aprobat, în 24 iunie 2015, noul Cod Fiscal şi noul Cod de Procedură Fiscală. (…) Bursa de Valori Bucureşti, conducând demersurile pentru eliminarea barierelor ce stau în calea dezvoltării pieţei de capital din România, a fost profund implicată în îmbunătăţirea cadrului de reglementare fiscală’, se menţionează în comunicat.

BVB doreşte să dezvolte piaţa de capital locală, în vederea promovării de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă. Pentru atingerea acestui obiectiv, autorităţile, împreună cu grupul de lucru condus de Bursă, implementează de aproape un an şi jumătate, un program pentru îmbunătăţirea modului în care funcţionează piaţa de capital locală, îmbunătăţirea lichidităţii şi creşterea accesibilităţii produselor de pe piaţa de capital. Acesta include şi măsuri de eficientizare a proceselor de reglementare şi creştere a eficienţei în mediile pre-tranzacţionare, tranzacţionare şi post-tranzacţionare.

‘Impozitul pe dividende redus creşte atractivitatea investiţiilor pentru toate categoriile de investitori. Totuşi, reglementările importante pentru piaţă trebuie să evolueze într-un ritm mai rapid şi să devină efective simultan, pentru a avea un impact pozitiv puternic. Construirea unei pieţe de capital competitive înseamnă nu doar introducerea de modificări singulare din când în când, ci conectarea reperelor’, a adăugat Sobolewski.

Bursa de Valori Bucureşti administrează pieţe de acţiuni, obligaţiuni şi alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative, şi furnizează o gamă variată de servicii participanţilor la pieţele financiare. BVB este o companie listată pe propria piaţă din 2010.