Tariful se percepe pentru execuţia unui ordin, indiferent de numărul de tranzacţii generate într-un interval de timp.
De asemenea, s-a aprobat reducerea comisionului de tranzacţionare pe partea de cumpărare cu 12,5% faţă de nivelul curent al comisionului respectiv. Pe partea de vânzare, reducerea a fost de 5%, faţă de nivelul actual.
Astfel, noile comisioane sunt de 0,035% la cumpărare şi de 0,095% la vânzare.
‘Potrivit deciziilor acţionarilor, BVB va scădea comisioanele aplicate tranzacţiilor derulate pe piaţa principală cu 0,5 puncte de bază atât pe partea de vânzare, cât şi pe partea de cumpărare. Această modificare reprezintă o reducere semnificativă a costurilor directe de tranzacţionare aplicabile participanţilor la piaţă. Reducerea este de peste 12% pe partea de cumpărare şi de 5% pe partea de vânzare. Această schimbare reprezintă o continuare a politicii de reducere a costurilor de tranzacţionare începută în anul 2014, cu potenţial de a genera costuri de tranzacţionare mai mici pentru toate categoriile de clienţi. Noile comisioane confirmă scopul strategic al Bursei de Valori Bucureşti de a reduce în mod constant costurile indirecte de tranzacţionare (determinate de lichiditatea pieţei), dar şi costurile directe (tarifele pentru servicii)’, se arată într-un comunicat al BVB.
Potrivit sursei citate, noua structură a costurilor îmbunătăţeşte condiţiile de activitate pentru toate grupurile de investitori, atât pentru cei instituţionali care plasează ordine mari, cât şi pentru cei individuali cu ordinele tipice activităţii lor.
‘De asemenea, noile tarife pot genera o recalibrare a ordinelor de dimensiuni extrem de mici, prezente pe pieţele administrate de BVB, dar care sunt atipice pentru pieţele de capital. În plus, restructurarea tarifelor şi comisioanelor aplicate de BVB permite optimizarea modelului financiar al BVB şi al intermediarilor care procesează ordinele clienţilor şi care generează o valoare de tranzacţionare cu o relevanţă pentru formarea lichidităţii, întrucât modelează proporţia între costurile fixe şi variabile în activitatea intermediarilor’, menţionează sursa citată.
BVB precizează că după intrarea în vigoare a acestor modificări, piaţa de capital românească va continua să fie, de departe, una dintre cele mai ieftine pieţe din Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte nivelul costurilor fixe suportate de către intermediari pentru infrastructura centrală a pieţei.