Update: Bursa românească a închis pe roșu, de ziua emergenței. Un strănut în SUA a zădărnicit toate triumfalismele politicienilor români

Piața de acțiuni de la București (BVB) n-a băgat în seamă sărbătoarea politică românească prilejuită de trecerea ei fizică la statutul de piață emergentă. Prețurile acțiunilor scădeau pe linie la jumătatea zilei, influențate mai degrabă de indicii externi, decât de importantul eveniment intern. Un scandal bancar din SUA a contat decisiv în fața zecilor de declarații date în această zi de politicienii români. ECONOMICA.NET selectat  cele mai interesante declarații politice pe marginea evenimentului. Update: BVB a închis pe roșu ședința de luni. 
Ionut Tudorica - lun, 21 sept. 2020, 11:44
Update: Bursa românească a închis pe roșu, de ziua emergenței. Un strănut în SUA a zădărnicit toate triumfalismele politicienilor români

Update: Bursa de la Bucureşti a închis în scădere şedinţa de luni, cu un indice BET care s-a diminuat cu 2,46% până la 8.891,59 puncte şi o valoare totală a tranzacţiilor de 158,11 milioane de lei (32,54 de milioane de euro).

Piața de acțiuni de la București (BVB) n-a băgat în seamă sărbătoarea politică românească prilejuită de trecerea ei fizică la statutul de piață emergentă. Prețurile acțiunilor scădeau pe linie la jumătatea zilei, influențate mai degrabă de indicii externi, decât de importantul eveniment intern. Un scandal bancar din SUA a contat decisiv în fața zecilor de declarații date în această zi de politicienii români. ECONOMICA.NET selectat  cele mai interesante declarații politice pe marginea evenimentului.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) deschidea în scădere pe majoritatea indicilor şedinţa de luni, care coincide cu primirea statutului de piață emergentă. 

Pierderile s-au adâncit la mijlocul zilei, vedeta fiind și cea mai tranzacționată acțiune a sesiunii, Erste Bank, (EBS), care afișa o scădere de peste 10%, adică o prăbușire.

 Așa arăta topul celor mai tranzacționate acțiuni de la bursa românească, proaspăt promovată, la mijlocul zilei

Bursa de la București a ignorat momentul trecerii ei la statutul de piață emergentă și s-a orientat după indicii externi, care urmăresc scandalul bancar din SUA, care implică inclusiv Deutsche Bank., în care băncile sunt acuzate de documente confidențiale scătapte în public că au mutat fonduri ilicite impresionante. 

Politicienii români

Mai mulți politicieni români au ținut să-și facă auzită vocea într-o zi atât de importantă ca aceasta. Am selectat cele mai interesante declarații politice. 

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: suntem la un click distanță de miliarde de euro

„Echivalează, şi am spus atunci, echivalează cu intrarea României în Uniunea Europeană. Pentru că atunci am avut dintr-o dată acces la o piaţă foarte mare. Făceam parte dintr-o piaţă comună şi bineînţeles toate companiile din România aveau acces dintr-o dată la o piaţă mai mare. Asta înseamnă şi să intri în acest indice FTSE Russell. Înseamnă că dintr-o dată, companiile din România, piaţa de capital din România este văzută, este la un click distanţă de miliarde de euro care vor să fie investiţi”.  

Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF):  Mai multe burse și firme de investiții vor să le crească business-ul 

„Ce vedem la acest moment? Mai multe burse și firme de investiții vor să le crească business-ul (unii chiar se chinuie!!!), mai mulți emitenți ar dori finanțare pentru exploatarea oportunităților de dezvoltare și câțiva investitori dornici să-și construiască un portofoliu adecvat. Contează foarte mult valorile individuale și sunt remarcabile (…)”.

Leonardo Badea (BNR):  o ancoră suplimentară în sprijinul procesului de integrare

„În contextul actual în care toate economiile se află în competiţie acerbă pentru finanţare, intrarea efectivă într-o categorie superioară a pieţelor de capital echivalează cu o ancoră suplimentară în sprijinul procesului de integrare financiară şi convergenţă europeană, precum şi pentru îmbunătăţirea accesului la capitalul extern”. 

Ludovic Orban (premier): există o lege care, oarecum, blochează listarea Hidro

„În procesul de dezvoltare a pieţei bursiere a apărut din păcate o lege care, nu pot să înţeleg raţiunea pentru care a fost adoptată şi am şi atacat-o la Curtea Constituţională, din păcate, nu ni s-a dat dreptate, care oarecum blochează vânzarea de active, de acţiuni afectând procesele pe care le-am început de listare la Bursă a unor companii importante, cum este, de exemplu, Hidroelectrica”.

S-a întâmplat, de fapt, de un an

Piaţa de capital din România a fost inclusă în indicii furnizorului global de indici FTSE Russell pentru Pieţele Emergente începând din data de 21 septembrie 2020.

Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunţat, pe 26 septembrie 2019, că România a fost promovată de la statutul de Piaţă de Frontieră la statutul de Piaţă Emergentă Secundară, iar decizia va deveni efectivă începând cu septembrie 2020.

În luna aprilie a acestui an, FTSE Russell a confirmat că România este pe cale să fie inclusă în indicii FTSE de pieţe emergente în cadrul revizuirii din septembrie 2020. Verificarea eligibilităţii pentru includerea în indici se bazează pe datele de tranzacţionare de la 30 iunie 2020. Pentru ca o companie să îndeplinească criteriul de lichiditate, aceasta trebuie să aibă o lichiditate mediană lunară de cel puţin 0,05% pentru minim 10 din 12 luni. Măsurarea lichidităţii, conform metodologiei FTSE Russell, se realizează pentru fiecare companie ca raport dintre mediana lunară a volumelor tranzacţionate zilnic şi numărul de acţiuni free float.

Pe baza calculelor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi a valorilor curente privind numărul de acţiuni considerate free float, la sfârşitul lunii martie 2020, două companii româneşti sunt pe cale să fie incluse în indicii de Piaţă Emergentă ai FTSE Russell, respectiv Banca Transilvania (TLV) şi S.N. Nuclearelectrica (SNN).

Decizia FTSE Russell de promovare a României la statutul de Piaţă Emergentă de la cel de Piaţă de Frontieră a fost luată după ce ţara s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare. 

Te-ar mai putea interesa și
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că nouă cetăţeni români care se aflau în insula Mayotte în urma producerii ciclonului Chido au fost evacuaţi la bordul unei aeronave......
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
Agricultura românească a fost marcată în 2024 de fenomene climatice extreme: temperaturi record, secetă pedologică ...
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, s-a plâns sâmbătă de tarifele "exorbitante" şi de gestionarea Canalului Panama ...
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
Programul Alimentar Mondial (PAM) a denunţat duminică faptul că, din luna octombrie, a cerut Israelului de 101 ori să ...