BVB:Un nivel de 1,5 mld euro al investiţiilor străine atrase de România în acest an ar fi foarte bun

Economica.net
26 09. 2012
bvb_sediu_88314900_73036800

„Investiţiile străine s-au redus cu 8 miliarde de euro din 2008, când au atins nivelul record de 9,5 miliarde de euro. Investiţiile nu mai sunt atât de abundente, investitorii sunt extrem de selectivi, iar dacă anul acesta dacă vom avea 1,5 miliarde de euro ar fi bine. Nu discut structura, ar fi bine să fie investiţii productive, nu în mall-uri”, declarat Anghel, la conferinţa Mediafax Talks about Energy.

El a arătat că reducerea investiţiilor străine directe este unul dintre factorii care au afectat creşterea economică, alături de reducerea finanţării externe, gradul redus al absorbţiei fondurilor europene, nivelul ridicat al deficitului comercial, precum şi scăderea sumelor de bani aduse în ţară de românii care lucrează în străinătate.

„În 2007 finanţarea externă era de 22 miliarde de euro, iar pentru următorii ani aceasta va de o zecime din acest nivel. Deficitul comercial este de 5 miliarde de euro (…) Remiterile din străinătate s-au redus cu 3-3,5 miliarde de euro în ultimii ani (…), iar gradul de absorbţie a fondurilor europene este extrem de redus. România a încasat 1,3-1,5 miliarde de euro, valoare netă. Deficitul bugetar s-a redus, acesta fiind de asemenea o sursă de finanţare a creşterii economice (…)”, a adăugat Anghel.

Cu toate acestea, el apreciază că economia României va continua să crească mai repede decât zona euro.

În acelaşi timp, oficialul BVB, care ocupă şi funcţia de economist-şef în cadrul BCR, atrage atenţia că pentru viitor va fi foarte dificil să fie create locuri de muncă, în domeniul productiv, mai ales din cauza condiţiilor externe, respectiv nivelul datoriei publice, reducerea cererii de produse în Europa.

„Este important pentru România să creeze locuri de muncă şi să le menţină. Printre domeniile în care se pot crea locuri de muncă se numără cel energetic, alături de agricultură sau infrastructură.
Sectorul energetic este unul dintre domeniile cu potenţial, România poate ajunge un jucător regional în acest domeniu în următorii 10-15 ani. Acestea sunt domenii pe care România trebuie să le exploateze pentru a crea locuri de muncă, pentru că în contextul actual, piaţa românească nu mai poate fi srpijinită din afară”, a mai spus Anghel.

Anul trecut, investiţiile străine directe au scăzut cu 13,6% faţă de nivelul din 2010, la 1,917 miliarde euro, ajungând astfel la minimul ultimilor nouă ani.

În primele şapte luni ale anului investiţiile străine directe au totalizat 907 milioane euro, faţă de 963 milioane euro în perioada ianuarie – iulie 2011.