UPDATE: Chinezii de la BYD vor construi o nouă fabrică de mașini electrice de miliarde de euro în Ungaria, la câțiva km de granița cu România

Marele producător auto chinez BYD va investi miliarde de euro într-o uzină pentru mașini electrice amplasată la Szeged, în sudul Ungariei.
Robert Stan - vin, 22 dec. 2023, 11:01
UPDATE: Chinezii de la BYD vor construi o nouă fabrică de mașini electrice de miliarde de euro în Ungaria, la câțiva km de granița cu România

UPDATE: Într-o declarație pe contul oficial WeChat al companiei, oficialii BYD au menționat că noua facilitate de producție din Ungaria, care va fi construită la Szeged, în sudul Ungariei, va crea mii de locuri de muncă.

Cu doar câteva ore în urmă, Financial Times (FT) scria că gigantul chinez BYD este în discuții finale cu guvernul maghiar pentru un acord cu privire la o investiție de mai multe miliarde de euro într-o nouă fabrică de mașini electrice și că afacerea ar putea fi parafată chiar astăzi.

Așa cum ați citit pe Economica.net încă de la începutul lui noiembrie, BYD și-a restrâns aria de studiu pentru amplasarea unei noi uzine la Ungaria și se va alătura unor producători majori precum Audi, BMW, Mercedes-Benz, Suzuki sau Stellantis.

Conform informațiilor Financial Times, viitoarea uzină europeană a chinezilor de la BYD va produce atât mașini electrice cât și baterii pentru acestea, iar locul ales pentru această megainvestiție este orașul Szeged aflat la doar ceva mai mult de 30 km de granița cu România.

BYD are deja o uzină de asamblare a autobuzelor în Ungaria, însă are nevoie de o nouă uzină – una de mare capacitate – pentru a își putea îndeplini planul de a domina industria europeană a vehiculelor electrice până la sfârșitul deceniului. Cel puțin asta susțin jurnaliștii FT citând surse apropiate companiei chineze.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că se așteaptă ca regiunea din sudul Ungariei, în apropiere de Szeged, să înregistreze o creștere a numărului de locuri de muncă, ca urmare a unor mari investiții corporative. Deocamdată însă, nici oficialii BYD și nici cei ai guvernului de la Budapesta nu au confirmat încheierea unui acord. Astfel de informații sunt oferite însă la nivel oficial doar în momentul în care toate detaliile sunt puse la punct.

Chiar dacă nu există încă un anunț oficial, el fiind așteptat în următoarele ore, tot mai multe informații arată că înțelegerea a fost deja închieată.  Site-ul LifeNews.ro, care cita publicația germană Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, scria la începutul lui noiembrie că decizia de a amplasa această uzină în Ungaria era deja luată la nivel intern.. Cel mai important pas în această direcție pare să fi fost făcut în octombrie, atunci când premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit cu președintele BYD, Wang Chuanfu.

Nu este prima dată când Ungaria reușește să atragă investiții majore în detrimentul altor state europene, în ciuda fricțiunilor cu șefia UE de la Bruxelles. Poziția geografică, existența unei rețele extinse de autostrăzi și căi ferate, subvențiile guvernamentale și, nu în ultimul rând, existența unei forțe de muncă pregătite, atrasă inclusiv din statele vecine precum România sau Serbia par să fi fost câteva dintre punctele forte în pledoaria susținută în fața investitorilor.

În prezent, Ungaria deține, conform Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), cinci uzine de asamblare a vehiculelor. La Szentgotthárd, lângă granița cu Austria și Slovenia, se află uzina grupului Stellantis în care sunt produse componente ale mărcilor Citroen, DS, Opel și Peugeot. În nord, de-a lungul graniței cu Slovacia, se află uzina de la Gyor a grupului Volkswagen, cea a Suzuki de la Esztergom și chiar deja „vechea” uzină BYD de la Komaróm în care sunt asamblate autobuze electrice. În centrul țării, dar destul de aproape de granițele cu România și Serbia se află uzina Mercedes-Benz de la Kecskemet. Iar în curând, nu mai departe de 2025, va deveni funcțională și uzina grupului BMW de la Debrecen, aflată la mai puțin de 50 km de România.

Deși sunt deocamdată doar informații preliminare, se pare că și chinezii de la Great Wall au în vizor Ungaria pentru dezvoltarea unui proiect greenfield de asamblare a mașinilor.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să depăşească 20 miliarde de euro anul acesta, iar primele semne pentru anul viitor sunt pozitive, a declarat marţi ministrul elen al Turismului, Olga......
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia îşi propune să încheie un acord de demarcaţie maritimă cu Siria după ce un guvern permanent va fi format la ...
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât cu personal străin
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât ...
Rezolvarea deficitului de angajaţi în staţiunile de iarnă din Bulgaria nu va fi posibilă fără a face angajări din ...
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Agenţia de rating Fitch a revizuit perspectiva ratingului acordat Romgaz de la stabilă la negativă şi a confirmat rating-ul ...