‘Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Electrica SA, desfăşurată în data de 10 noiembrie 2015, a aprobat mandatarea Consiliului de Administraţie al Electrica SA pentru a începe negocierile cu Fondul Proprietatea (FP) pentru achiziţionarea de către Electrica a întregii participaţii deţinute de FP la capitalul social al filialelor Electrica, respectiv Electrica Distribuţie Muntenia Nord (21,99%), Electrica Distribuţie Transilvania Nord (22%), Electrica Distribuţie Transilvania Sud (21,99%) şi Electrica Furnizare SA (22%)’, se arată într-un comunicat al Electrica remis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, preţul oferit către Fondul Proprietatea va trebui să ţină seama exclusiv de argumentele economice existente pentru această achiziţie. La momentul finalizării procesului de negociere, Consiliul de Administraţie este obligat să facă public preţul oferit, fie el acceptat sau nu de către Fondul Proprietatea, împreună cu argumentaţia economică care a stat la baza ofertei.
‘În ceea ce priveşte participaţiile deţinute de Fondul Proprietatea, aşa cum am mai spus, consider această achiziţie ca fiind absolut naturală, facilitând reorganizarea grupului. Nu dorim însă să facem această achiziţie în orice condiţii. Preţul trebuie să reflecte realităţile din piaţă. După cum se ştie, am mai purtat negocieri cu Fondul la începutul acestui an, dar atunci nu am ajuns la o înţelegere’, a declarat Ioan Roşca, director general Electrica SA.
Consiliul de Administraţie va trebui să încheie procesul de negociere până la data de 31 martie 2016, iar aprobarea încheierii efective a contractului (inclusiv termenii specifici ai acestuia) va fi decisă de Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor.
De asemenea, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Electrica SA a aprobat marţi câteva modificări ale Actului Constitutiv. Astfel, Electrica va fi administrată de un Consiliu de administraţie compus din 7 administratori aleşi de Adunarea Generala Ordinară a Acţionarilor Societăţii, dintre care cel puţin 4 administratori trebuie sa fie independenţi şi neexecutivi. Până în prezent, Consiliul de Administraţie al Electrica SA a fost compus din 5 membri.
Totodată, Statul Român, reprezentat prin Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, nu va putea propune mai mult de 3 candidaţi pentru funcţia de administratori, membri in Consiliu. Ceilalţi 4 candidaţi pentru funcţia de administratori vor fi în mod obligatoriu independenţi şi neexecutivi şi vor fi propuşi de ceilalţi acţionari. Şedinţele Consiliului vor fi ţinute în mod valabil în prezenţa a cel puţin 5 membri dintre care doi dintre membri vor fi obligatoriu independenţi.
Societatea de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, Electrica SA este lider pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice. Poziţia de top este susţinută atât de rezultatele economice, cât şi de o experienţă în domeniu ce se întinde pe mai mult de 120 ani. Electrica SA are o arie de cuprindere naţională – cu organizare zonală în 3 zone, pentru distribuţia şi furnizarea energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord şi pe cuprinsul întregii ţări pentru întreţinere şi servicii energetice.