Şefii SIF Banat-Crişana vor să răscumpere acţiunile companiei ca să-i scadă capitalul cu maxim 10%

Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana (SIF1) a decis să scadă capitalul social prin răscumpărarea a maxim 10% din acţiuni, pachet evaluat la 59,2 milioane lei (13,3 milioane euro) în funcţie de ultimul preţ înregistrat joi.
Economica.net - vin, 04 oct. 2013, 12:08
Şefii SIF Banat-Crişana vor să răscumpere acţiunile companiei ca să-i scadă capitalul cu maxim 10%

„În şedinţa de 3.10.2013 Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana a aprobat reducerea capitalului social al societăţii prin răscumpărarea de acţiuni proprii de către societate, acţiuni care ulterior răscumpărării vor fi anulate. Hotărârea de reducere a capitalului social prin răscumpărarea propriilor acţiuni a fost adoptată de Consiliul de Administraţie al societăţii în temeiul art.6 alin.(8) din statutul SIF Banat-Crişana care prevede că «Adunarea generală extraordinară a delegat Consiliului de administraţie exerciţiul atribuţiilor sale pentru: (…) c) reducerea capitalului social sau reîntregirea sa prin emisiune de noi acţiuni (…)». Art.207 alin (1) lit.c din Legea nr.31/1990 (a societăţilor comerciale – n.r.) reglementează modalitatea de reducere a capitalului social prin «dobândirea propriilor acţiuni, urmată de anularea lor». De asemnea, art 104 din Legea nr.31/1990 prevede că, condiţiile din art.103 1 ale aceleaşi legi nu se aplică în cazul dobândirii acţiunilor proprii în conformitate cu art.207 alin (1) lit.c), operaţiune care poate fi hotărâtă de consiliul de administraţie al societăţii conform art.6 alin (8) din statut. În temeiul argumentelor de mai sus, s-a solicitat Autorităţii de Supraveghere Financiară avizarea operaţiunii de reducere a capitalului social al SIF Banat-Crişana şi a programului de răscumpărare de către societate a propriilor acţiuni”, se arată într-un raport transmis, vineri, de SIF Banat-Crişana Bursei şi ASF, la solicitarea autorităţii.

Acţiunile ar urma să fie răscumpărate la preţuri cuprinse între 0,5 lei/titlu şi 2,5 lei/titlu, potrivit deciziei CA.

Dacă acţiunile vor fi răscumpărate la preţul minim, de 0,5 lei, societatea va plăti 27,4 milioane lei (aproape 6,2 milioane euro), iar la cotaţia maximă, de 2,5 lei, pachetul se ridică la 137,2 milioane lei (30,9 milioane euro).

Calculat la cea mai recentă cotaţie bursieră, de 1,079 lei/unitate, pachetul de 10% valorează 59,2 milioane lei (13,3 milioane euro).

Programul de răscumpărare se va derula pe o perioadă de 18 luni de la data obţinerii avizului ASF, se mai arată în raportul transmis de SIF Banat-Crişana.

SIF Banat-Crişana are un capital social de 54,8 milioane lei.

Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana a anunţat joi seară că a decis reducerea capitalului social al companiei, fără prezinte detaliile operaţiunii, care ar fi urmat să fie anunţate ulterior primirii avizului de la ASF. Comunicarea nu conţine detalii privind decizia Consiliului de Administraţie, ci doar că a fost luată în baza unui articol din statutul SIF care prevede că adunarea generală extraordinară a delegat CA atribuţii printre care şi modificarea capitalului social şi schimbarea obiectului de activitate al companiei.

Statutul a fost rescris pe 2 iulie, potrivit informaţiilor de pe site-ul SIF Banat-Crişana.

În urma acestui anunţ, ASF a dispus, vineri dimineaţă, suspendarea acţiunilor SIF Banat-Crişana de la tranzacţionare şi a solicitat Consiliului de Administraţie al SIF Banat-Crişana să transmită un raport prin care să prezinte informaţii referitoare la reducerea capitalului social.

Tranzacţiile cu acţiunile SIF Banat-Crişana vor fi reluate la ora 13:15.

Modul de administrare a activelor SIF Banat-Crişana a fost schimbat după alegerea unui nou consiliu de administraţie în luna aprilie şi confirmarea lui Dragoş Bîlteanu în funcţiile de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al societăţii de investiţii financiare. Bîlteanu este la conducerea SIF Banat-Crişana încă din luna decembrie a anului trecut, când a făcut rocada cu Ioan Cuzman, care s-a retras din posturile respective după 18 ani de activitate.

În AGA în care a fost ales noul Consiliu de Administraţie, acţionarii au decis ca SIF Banat-Crişana să nu distribuie dividende şi să păstreze profitul pentru investiţii.

Cea mai importantă mutare a SIF Banat-Crişana în acest an este achiziţia Muntenia Invest, societatea de investiţii financiare ajungând astfel să deţină indirect controlul SIF Muntenia (SIF4). SIF Banat-Crişana ar urma să împartă administrarea SIF Muntenia cu SIF Moldova (SIF2), care a anunţat în luna august că vrea să preia aproape 50% din acţiunile Muntenia Invest, în aceleaşi condiţii de preţ ca SIF Banat-Crişana.

Altă decizie a vizat înfiinţarea unei firme în Cipru, SIF Imobiliare, către SIF Banat-Crişana care a transferat participaţii de 100,4 milioane lei (22,6 milioane euro) deţinute la 18 societăţi cu activităţi în domeniul imobiliar. SIF Imobiliare ar urma să fie listată pe sistemul alternativ de tranzacţionare al Bursei de la Bucureşti.

SIF Banat-Crişana intenţionează să procedeze la fel şi cu participaţiile pe care le deţine în turism, care ar urma să fie transferate către o nouă firmă, SIF Hoteluri.

SIF Banat-Crişana a înregistrat în primele opt luni cel mai mic profit dintre cele cinci SIF-uri, de 35 milioane lei.

La finele lunii august, SIF Banat-Crişana avea un activ de 1,52 miliarde lei, cu 15,4% peste nivelul de la finele anului trecut. Totuşi, acţiunile societăţii sunt tranzacţionate la cel mai mare discount dintre cele cinci SIF-uri, faţă de valoarea activului net pe acţiune, de 61%.

Te-ar mai putea interesa și
Victor Negrescu: Am votat pentru un preşedinte care discută direct cu liderii europeni
Victor Negrescu: Am votat pentru un preşedinte care discută direct cu liderii europeni
Europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreşedinte al Parlamentului European şi vicepreşedinte PSD, a afirmat, duminică, la Sebeş, că a votat pentru un preşedinte care discută direct cu......
Gheorghe Flutur, preşedintele PNL Suceava: Am votat pentru siguranţă şi prosperitate
Gheorghe Flutur, preşedintele PNL Suceava: Am votat pentru siguranţă şi prosperitate
Preşedintele filialei judeţene Suceava a Partidului Naţional Liberal (PNL), Gheorghe Flutur, a declarat, duminică, la ...
Biden: Acordul COP29 este istoric, iar progresele SUA în domeniul energiei curate nu se vor opri
Biden: Acordul COP29 este istoric, iar progresele SUA în domeniul energiei curate nu se vor opri
Preşedintele în exerciţiu al SUA, Joe Biden, a numit "un alt rezultat istoric" acordul COP29 pentru finanţarea eforturilor ...
Ciolacu: Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume
Ciolacu: Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, candidat la prezidenţiale, a votat duminică dimineaţă "pentru o Românie puternică ...