CA al TVR a dispus măsuri care vor duce la economii de circa 1,1 milioane de euro

Economica.net
26 07. 2012
tvr_44246200

Aceste măsuri vizează mai multe aspecte, printre care reducerea cheltuielilor salariale şi scăderea numărului de producţii în premieră.

„Va fi o economie de peste 1,1 milioane de euro în următoarele patru luni”, a spus Claudiu Brînzan. El a precizat că în următoarele două săptămâni va fi elaborat planul de măsuri generale pentru redresarea Societăţii Române de Televiziune (SRTv).

Brînzan a mai spus că în jur de 27 de persoane (membri ai Consiliului de Administraţie, ai Comitetului Director, dar şi experţi independenţi) vor lucra la acest plan de redresare a TVR.

Pe de altă parte, reprezentanţii Televiziunii Române au comunicat pe site-ul TVR o serie de decizii rezultate în urma şedinţei Consiliului de Administraţie (CA) al TVR, desfăşurată joi.

Potrivit anunţului, principalul punct pe ordinea de zi a şedinţei CA de joi a fost înfiinţarea şi definirea rolului Grupului de lucru pentru elaborarea programului de redresare economică, în acord cu hotărârea CA din şedinţa anterioară (20 iulie).

Membrii CA au hotărât înfiinţarea unui Grup de lucru cu scopul de a examina situaţia organizaţională a TVR şi de a efectua analizele necesare elaborării unui program de redresare economică.

Din componenţa Grupului de lucru vor face parte membri ai Consiliului de Administraţie şi membri ai Comitetului Director (CD).

Consiliul de Administraţie va fi reprezentat de membrii Claudiu Săftoiu, preşedinte-director general al TVR, Irina Radu, Anne Jugănaru, Gabriel Tufeanu şi Cristian Niţulescu, în timp ce Comitetul Director va fi reprezentat de Titi Dincă (director Direcţia Artistică şi Producţie), Horia Romanescu (director Direcţia Strategie Programe) şi Horia Cazan (director Direcţia Tehnico-Administrativă).

Obiectivele Grupului de lucru sunt: analizarea schemei organizaţionale actuale; analizarea în detaliu a observaţiilor şi propunerilor formulate de managerii consultaţi; stabilirea unui set concis şi coerent de criterii în vederea optimizării schemei organizaţionale actuale a TVR în concordanţă cu: misiunea televiziunii publice, situaţia financiară, obligativitatea reducerii cheltuielilor şi creşterii veniturilor, reconsiderarea instrumentelor de evaluare a personalului, elaborarea propunerilor de optimizare a schemei organizaţionale actuale; elaborarea propunerilor de modificare a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare şi, după caz, a altor reglementări interne; inventarierea problemelor care necesită propuneri de lege ferendă (lege care urmează a fi elaborată; propuneri de îmbunătăţire sau completare a unor norme sau instituţii juridice existente printr-o viitoare reglementare).

Grupul de lucru va fi asistat de un grup de experţi, numit prin ordin al preşedintelui-director general.

Reprezentanţii structurilor teritoriale, după caz, membri ai CD de la studiourile teritoriale, precum şi specialişti din cadrul TVR şi din afara acesteia vor fi constituiţi într-un Grup de experţi în sprijinul Grupului de lucru. Aceştia vor fi numiţi pe baza următoarelor criterii: viziune strategică, experienţă managerială, expertiză organizaţională/ consultanţă de specialitate. Sindicatul SPUSTV din TVR va fi reprezentat de Anca Antonov.

Discuţiile în CA al TVR privind restructurarea Televiziunii Române au debutat în şedinţa din 20 iulie. Atunci, CA a analizat un prim proiect, în care Comitetul Director al TVR a prezentat liniile principale pentru restructurarea Televiziunii Române, după cum a declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, Cristian Niţulescu, membru în CA.

El a precizat că proiectul de restructurare conţine câteva măsuri strategice, precum: reducerea cheltuielilor salariale (diferite procente în funcţie de poziţie, funcţie etc); găsirea unor soluţii de mărire a veniturilor (o mai bună colectare a taxei TV şi atragerea unor venituri mai mari din publicitate); dinamizarea liniilor de management, ceea ce implică o reducere a numărului de posturi de conducere din TVR cu circa 30-40%; regândirea strategică a grilelor canalelor şi redefinirea lor în concordanţă cu realităţile pieţei media din România.

De asemenea, se are în vedere reducerea numărului angajaţilor TVR, care va fi analizată după redefinirea organigramei televiziunii publice şi a strategiei canalelor din portofoliul SRTv.

Tot pe 20 iulie, Lucia Hossu-Longin, un alt membru al CA, a declarat pentru MEDIAFAX că restructurarea TVR „trebuie făcută cu bisturiul, nu cu pixul”, astfel încât Televiziunea Română să fie salvată.

De asemenea, Lucia Hossu-Longin a precizat că va fi analizată situaţia fiecărei televiziuni din TVR, a fiecărei direcţii, a fiecărui departament. CA ia în discuţie şi desfiinţarea TVR Interactiv şi, eventual, a TVR Info sau a unei părţi din TVR Info. „Site-urile vor putea intra în atribuţiile zonei editoriale”, a explicat Lucia Hossu-Longin.

Conducerea Societăţii Române de Televiziune (SRTv) trebuie să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni. După acest interval, CA al TVR trebuie să prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonanţe a Guvernului.

Datoriile SRTv erau de 124,72 milioane de euro la sfârşitul lui 2011, iar la situaţia financiară gravă a TVR au contribuit deciziile manageriale defectuoase luate de foştii directori ai instituţiei, dar şi creşterea continuă a cheltuielilor cu salariaţii, potrivit unui raport al Curţii de Conturi, postat recent pe site-ul instituţiei.

În prezent, Televiziunea Română are circa 3.400 de angajaţi.