Câți bani câștiga firma fostului ministru PSD al Energiei, Niță, din revânzarea energiei de la Hidroelectrica la Electrica
După cum am scris acum câteva zile, aici, au apărut primele rezilieri de contracte pe piața de energie, date care au fost publicate de OCOM; operatorul pieței de la București. Primele contracte reziliate au fost cele prin care un trader de energie controlat de fostul ministru PSD al Energiei Constantin Niță, Watt Plus, cumăpăra energie de la Hidroelectrica pentru a o revinde către Electrica. Puteți citi textul accesând linkul de mai jos:
Acum, pe baza datelor publice, vă putem spune cât ar fi câștigat Watt Plus din această afacere, dacă ea ar fi fost perfectată.
Interesant este că Watt Plus întâi a semnat contractul cu Electrica, pentru vânzarea energiei în viitor, și apoi cu Hidroelectrica, pentru cumpărarea energiei care urma să fie revândută. Însă nu se poate face vreun proces de intenție aici: traderul ar fi putut găsi ulterior alt producător, sau alt trader, de la care să cumpere energia pentru a o revinde către Electrica.
Așadar, la data de 31 ianuarie, Watt Plus încheia un contract de vânzare de energie electrică cu o firmă din grupul Electrica, societatea de distribuție Transilvania Nord. Watt Plus se angaja să livreze energie bandă la o putere de 5 MW, în trimestrul doi al anului 2020, adică în perioada 1 aprilie-30 iunie. Prețul la care s-a perfectat contractul este de 217,5 lei/MWh.
La 4 martie, Watt Plus încheia contractul de cumpărare a energiei electrice, de la Hidroelectrica, pentru aceeași cantitate, același tip de energie, aceeași perioadă de livrare: 5 MW bandă, trimestrul doi al anului 2020. Contractul a fost încheiat, pe aceeași platformă, la prețul de 201 lei/MWh.
Așadar, Watt Plus cumpăra energia cu 201 lei, de la Hidroelectrica, și o revindea cu 217,5 lei, către Electrica. Deci un câștig brut de 16,5 lei/MWh, sau, la cei 10.920 MWh care făceau obiectul contractului pentru această perioadă, 180.000 de lei doar din această operațiune.
Din păcate pentru Niță, nu a mai luat acești bani pentru că ambele contracte au fost reziliate, cel cu Electrica prin înțelegea părților, cel cu Hidroelectrica pentru că nu a putut să arate scrisoare de garanție bancară care era absolut necesară pentru derularea contractului, care este unul standard, așa cum am arătat în textul inițial.
Niciuna dintre cele două companii mari nu au reacționat public ca urmare a acestei rezilieri, dar voci din piața de energie ne-au dat o explicație la întrebarea: de ce a cumpărat totuși Electrica de la Niță. „Pe PCCB NC nu vezi partenerul cu care închei contractul, în momentul încheierii, așa funcționează această platformă. Vezi cine a cumpărat sau a vândut energia, în funcție de ce ordin ai dat, abia după închiderea pieței, deci este foarte probabil ca Electrica să nu fi știut că încheie tranzacția cu Watt Plus”.
După cum am scris în textul inițial, contractele nu s-au mai perfectat pentru că firma lui Niță nu a putut prezenta garanțiile către Hidroelectrica înainte de momentul livrării. De menționat că, și în această situație, Watt Plus și-ar fi putut onora contractul cu Electrica, dacă în locul energiei hidro cumpăra energie din piață, spre exemplu din piața spot (PZU), unde prețurile sunt în scădere. Spre exemplu, în data de 31 martie, prețul mediu în PZU a fost de 148 de lei, or Watt Plus avea preț de vânzare către Electrica de 217 lei a doua zi, deci profitul ar fi fost bun, chiar dacă această poziție este riscantă pe o perioadă lungă, PZU fiind o piață foarte volatilă. Însă, ca să facă acest lucru, firma ar fi trebuit să constituie pe loc garantii pentru toată energia cumpărată.
Potrivit ultimelor date publice de bilanț, Watt Plus a înregistrat, în 2018, o cifră de afaceri netă de 161.000 de lei, și pierderi de 187.000 de lei. Compania a avut în acel an un angajat.