Pentru a reuşi să strângă necesarul de finanţare pe luna ianuarie 2016, Ministerul Finanţelor s-a decis să lanseze o emisiune de titluri de stat în valută cu o valoare totală a emisiunii de 100 de milioane de euro, cu o valoare a cuponului de 5.000 de euro, pe o durată de cinci ani cu o rată a cuponului de 1% şi o dobândă acumulată de 4,93% per titlu.
Per total, necesarul de finanţare pe 2019 este în jur de 10 miliarde de lei.
În condiţiile unui necesar de 928 de milioane de euro, emisiunea de 100 de milioamne de euro chiart dacă va fi acoperită de băncile interne este foarte mică şi ieşirea pe pieţele externe devine o necesitate. Rămâne de văzut la ce preţuri va mai reuşi România acum să se împrumute pe pieţele externe.
Băncile nu au participat pe 14 ianuarie la sesiunea de oferte necompetitive aferentă licitaţiei de luni când Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat 248,8 de milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni, cu maturitatea la 53 de luni, la un randament mediu de 4,41% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR). Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 60 de milioane de lei.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat în ianuarie 2019 împrumuturi de la băncile comerciale de 3,26 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde de lei prin licitaţii de obligaţiuni de stat şi certificate de trezorerie, la care se poate adăuga suma de 360 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. Faţă de luna noiembrie, împrumuturile programate de MFP sunt mai mari cu 1,02 miliarde de lei. Până la finalul lunii, MF mai are patru licitatii de emisiuni de titluri de stat.