CAB: Directorul general adjunct al APIA, Aurel Pană, rămâne în arest preventiv

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a respins vineri recursul directorului general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, la decizia prin care a fost arestat preventiv pentru luare de mită şi trafic de influenţă, astfel că acesta va rămâne în arest preventiv.
Economica.net - vin, 23 aug. 2013, 12:10
CAB: Directorul general adjunct al APIA, Aurel Pană, rămâne în arest preventiv

Alături de recursul lui Pană, CAB a respins vineri şi recursul lui Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, arestat preventiv în acelaşi dosar.

Aurel Pană a fost arestat pe 14 august pentru 29 de zile în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti, el fiind acuzat de procurorii DNA de luare de mită şi trafic de influenţă.

Potrivit DNA, în perioada mai – august, Aurel Pană, care îndeplinea şi funcţia de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, a condiţionat atribuirea contractelor de achiziţie de ulei unei anumite societăţi comerciale de primirea unui comision de 10% din valoarea contractelor, precum şi de externalizarea serviciilor de transport către o anumită societate recomandată de el.

„Valoarea contractelor de achiziţie publică este de aproximativ 16 milioane euro. Învinuitul Aurel Pană a pretins de la reprezentantul societăţii comerciale care depusese oferte la licitaţia organizată de APIA comisionul reprezentând circa 5.200.000 lei (1.200.000 euro) atât în mod direct, cât şi prin intermediul învinuitului Voinea. Potrivit unei înţelegeri cu Aurel Pană, pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, învinuitul Voinea a pretins încheierea unor contracte având ca obiect servicii de transport şi servicii de consultanţă în valoare de circa 5.200.000 lei (valoarea comisionului pretins). Plăţile urmau a fi efectuate în baza unor operaţiuni fictive”, preciza DNA.

În 29 iulie, a fost semnat un contract de lucrări prin care SC Evalserv SRL, societate la care învinuitul Voinea este director, urma să primească de la societatea câştigătoare a licitaţiei organizate de APIA suma de 516.871 lei la care se adaugă TVA 124.049,04 lei. Contractul reprezintă doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse.

Ulterior, în 7 august, pe fondul presiunilor exercitate de învinuiţii Voinea şi Pană, reprezentantul societăţii câştigătoare a licitaţiei a semnat contractul prin care externaliza serviciile de transport către societatea recomandată de directorul adjunct APIA.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...