Update: Ordonanţa privind eşalonarea la plată a obligaţiilor fiscale a fost prezentată într-o primă lectură în şedinţa de Guvern

Update: Ordonanţa privind eşalonarea la plată pe o perioadă de 12 luni a obligaţiilor fiscale a fost prezentată într-o primă lectură în şedinţa de Guvern, aceasta urmând să intre în dezbatere publică până la următoarea şedinţă, a declarat joi seara ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, la Palatul Victoria.
Economica.net - joi, 08 oct. 2020, 16:35
Update: Ordonanţa privind eşalonarea la plată a obligaţiilor fiscale a fost prezentată într-o primă lectură în şedinţa de Guvern

„În cadrul şedinţei am prezentat, într-o primă lectură, Ordonanţa de Urgenţă care priveşte mai multe măsuri fiscal-bugetare şi modificări ale unor acte normative. Să vă prezint cele mai importante elemente ale acestei ordonanţe: în primul rând, având în vedere că se apropie 25 octombrie, venim cu o completare şi cu o înlesnire la plată pentru obligaţiile bugetare restante după data declarării stării de urgenţă, administrate de organul fiscal central. Este vorba de o reglementare simplificată, o procedură simplificată de acordare a unei eşalonări de plată pe o perioadă de 12 luni pentru obligaţiile care au fost acumulate fiscale, bugetare, acumulate de la începutul stării de urgenţă până la 25 octombrie. Foarte important, beneficiarii acestei facilităţi sunt toţi contribuabilii, indiferent de forma de proprietate, inclusiv cei care au în derulare o înlesnire la plată potrivit Codului de procedură fiscală şi care nu înregistrează obligaţii fiscale – foarte important acest lucru – restante la data declarării stării de urgenţă”, a menţionat Cîţu.

În opinia sa, pe de o parte, această măsură încearcă din perspectiva contribuabililor susţinerea conformă la plată pentru contribuabilii aflaţi în dificultate generată de lipsa de lichidităţi financiare, ca urmare a crizei provocate de pandemia Covid-19, iar pe de altă parte, din perspectiva statului, asigurarea încasării unor sume certe şi periodice la bugetul general consolidat.

„Încercăm să avem o predictibilitate pentru perioada următoare. Să vă spun acum condiţiile pentru a beneficia de această eşalonare: contribuabilul trebuie să depună o cerere până la data de 15 decembrie 2020 inclusiv. La cerere, debitorul poate anexa graficul de eşalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eşalonare, să nu înregistreze obligaţii bugetare restante la data declarării stării de urgenţă, să nu se afle în procedură de insolvenţă şi, aici, pentru companiile care sunt în procedură de insolvenţă, dar care şi-au plătit ratele, deci nu au avut restanţe, vom veni cu o reglementare separată; să nu se afle în dizolvare potrivit prevederilor legale în vigoare, să fie depuse toate obligaţiile fiscale, să nu i se fi stabilit răspunderea potrivit legislaţiei privind insolvenţa sau răspunderea solidară. Această ordonanţă va fi în dezbatere publică până la următoarea şedinţă de Guvern”, a precizat ministrul Finanţelor.

Știrea inițială

Guvernul urmează să aprobe prin ordonanţă de urgenţă înlesniri la plată pentru obligaţiile bugetare restante după data declarării stării de urgenţă, administrate de organul fiscal central, după ce ministrul Finanţelor Publice a anunţat în şedinţa de guvern că proiectul va fi pe ordinea suplimentară de zi a şedinţei Guvernului.

„O să fie pe ordinea suplimentară de zi. Să vă spun câteva dintre măsurile cuprinse în actul normativ – este o ordonanţă mai lungă. Înlesniri la plată pentru obligaţiile bugetare restante de după data declarării stării de urgenţă, administrate de organul fiscal central. Este posibil ca unele dintre companii să fi acumulat în această perioadă obligaţii bugetare restante, şi acum venim cu această facilitate. Scutirea de la plata impozitului specific şi aici este… în urma discuţiilor cu dumneavoastră”, a declarat ministrul Florin Cîţu, joi, în cadrul şedinţei de Guvern.

Ministrul a precizat că pentru domeniul HoReCa va exista o astfel de facilitate până la finele anului.

„Pentru HORECA. Până la sfârşitul anului. Asta înseamnă că tot anul 2020 domeniul HORECA a avut scutire de la plata impozitului specific”, a spus Cîţu.

El a precizat că, de asemenea, proiectul de OUG prevede „acordarea posibilităţii autorităţilor publice locale de a adopta hotărâri privind reducerea impozitului pe clădiri sau scutiri de la plata taxei pe clădiri”.

„Prelungim şi acest lucru – prorogarea termenelor pentru depunerea notificării privind intenţia de restructurare a obligaţiilor fiscale şi a termenelor de depunere a cererii de restructurarea prevăzută de ordonanţa guvernului 6/2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale, şi aici prorogăm nişte termene pentru că sunt companii care încă pot beneficia, unele care au ieşit din insolvenţă etc”, a explicat Cîţu.

Ministrul s-a referit şi la facilităţi fiscale acordate pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020.

„Facilităţi fiscale acordate pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020, amânat ca urmare a reconfirmării garanţiei numărului 0534 din 18 aprilie 2014 de către Ministerul Finanţelor Publice prin ministrul Finanţelor Publice. Deci, trebuia să facem şi acest lucru”, a spus Cîţu.

Ministrul s-a referit şi la „o reglementare a regimului fiscal aplicabil cheltuielilor efectuate pe perioada instituirii stării de urgenţă sau de alertă, potrivit legii, cu testele medicale de diagnosticare a infecţiei COVID-19, suportate de angajator, plătitor, pentru persoane fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor sau de către persoane fizice care determină venitul net anual”.

„Astăzi, în Codul Fiscal, cheltuiala cu aceste teste făcute de angajatori era văzută ca un venit pentru angajaţi şi trebuia impozitat şi atunci reglementăm Codul fiscal ca să nu mai fie văzut în acest fel”, a afirmat ministrul.

Te-ar mai putea interesa și
Croația a atras peste 21 de milioane de turiști în 2024
Croația a atras peste 21 de milioane de turiști în 2024
Croaţia a înregistrat în 2024 o creştere de 4% a sosirilor de turişti, până la 21,3 milioane, precum şi o creştere de 1% a înnoptărilor, până la 108,7 milioane, a anunţat vineri......
AROBS a încheiat două contracte de Market Maker cu Raiffeisen și InterCapital Securities
AROBS a încheiat două contracte de Market Maker cu Raiffeisen și InterCapital Securities
Conducerea AROBS Transilvania Software S.A. a informat astăzi investitorii de la Bursa de Valori București că a semnat ...
Ministrul Finanțelor Tanczos Barna: În momentul de față nu iau în calcul nicio majorare de impozite și taxe
Ministrul Finanțelor Tanczos Barna: În momentul de față nu iau în calcul nicio majorare de impozite și taxe
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat vineri că nu vrea să crească taxele și impozitele în acest an, în ...
Un nou sistem de rachete Patriot pentru România. Pentagonul a acordat contractul de înlocuire a sistemului donat Ucrainei. Termenul contractului este 2029
Un nou sistem de rachete Patriot pentru România. Pentagonul a acordat contractul de înlocuire a sistemului donat Ucrainei. ...
Departamentul Apărării din Statele Unite a alocat un contract de 946 de milioane de dolari companiei de armament Raytheon ...