Lista urmează să fie trimisă Parlamentului European şi Consiliului European pentru ratificare oficială, scrie Agerpres.
„Acest proiect emblematic va conecta Egiptul cu Europa prin intermediul Greciei, printr-un cablu submarin de 3.000 MW, cu o lungime de aproximativ 950 km. Energia verde la preţ competitiv pe care cablul o va transfera din Egipt în Grecia va fi produsă de surse regenerabile cu o capacitate totală de 9,5 GW, care vor fi construite şi operate de Grupul Copelouzos în Egipt. Aceşti 3.000 MW de energie verde pe care proiectul „Gregy” îi va transfera vor înlocui 4,5 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an şi vor reduce emisiile de CO2 cu aproximativ 10 milioane de tone pe an.
Potrivit sursei citate, acesta este un proiect de importanţă strategică pentru Europa, în deplină concordanţă cu strategia Uniunii Europene de tranziţie către energie verde şi atingerea obiectivului de emisii zero de CO2 până în 2050.
„Proiectul este perfect aliniat cu strategia energetică a Europei pentru electrificarea sistemelor energetice şi alimentarea acestora cu energie verde şi curată, cu scopul de a stimula rapid penetrarea surselor de energie regenerabilă şi decarbonizarea Uniunii. În acelaşi timp, Gregy va aduce o contribuţie decisivă la diversificarea energetică şi susţine în mod hotărât politica UE de creare a coridoarelor energetice verzi de la sud la nord, interconectând sistemul electric al Egiptului cu Europa”, se menţionează în comunicat.
Nu în ultimul rând, Gregy – Interconectorul de Energie Verde a fost deja inclus în iniţiativa de dezvoltare a Uniunii Europene „Global Gateway”, care îşi propune să adune priorităţile politicii externe a UE şi să valorifice investiţiile pentru perioada 2021-2027 în dezvoltarea infrastructurii globale.
Direcţia Generală pentru Energie (DG Energy) a Comisiei Europene a anunţat în data de 25 octombrie că interconexiunea electrică Gregy este inclusă în lista Proiectelor de Interes Comun ale UE, se menţionează în comunicatul Grupului Copelouzos.