Câciu: Guvernul a prelungit programul IMM Invest și subprogramul Agro IMM Invest
„Pe de o parte, s-a plecat de la rezultate, programele au funcţionat foarte bine şi e un semnal că Guvernul intenţionează în continuare să finanţeze economia, prin orice fel de instrumente, mai ales cele financiare”, a spus Câciu.
El a subliniat că o noutate se referă la plafoanele pentru Agro IMM Invest, care au fost ridicate.
„Beneficiem de cadrul temporar pus la dispoziţie de Comisia Europeană, iar plafoanele au fost ridicate. Pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii, plafonul se ridică la 345.000 de euro, pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole plafonul a fost ridicat la 290.000 euro, iar pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul alimentar plafonul a fost ridicat la 2,3 milioane euro”, a explicat ministrul Finanţelor.
Acesta a adăugat că a fost introdus ca administrator şi Fondul de Garantare a Creditului Rural, pe lângă Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, şi a precizat că se pot încheia contracte şi acorduri noi de finanţare până la 30 iunie 2022.
Conform unui comunicat al MF, actul normativ aprobat în Guvern prevede un plafon de garanţii de stat pentru anul 2022 de 10 miliarde lei, din care 5 miliarde lei alocate subprogramului Agro IMM Invest. Bugetul schemei de ajutor de stat a fost majorat la 2,34 miliarde lei (473,90 milioane euro) pentru 48.726 de beneficiari.
Solicitărilor de acordare a creditelor garantate în cadrul programului depuse până la data de 31 decembrie 2021 şi aflate în curs de analiză li se aplică prevederile legale aflate în vigoare la data depunerii lor, prin prelungirea de către Comisia Europeană a valabilităţii Cadrului temporar până la data de 30 iunie 2022.
Pe de altă parte, ministrul Finanţelor a anunţat că, tot în această Ordonanţă, s-a venit cu o clarificare referitoare la Codul Muncii, privind măsura care a apărut în Ordonanţa 130/2021, respectiv la perioada de aplicare a salariului minim de 24 de luni.
„Acea perioadă intră în vigoare sau se calculează începând cu 1 ianuarie 2022, 24 de luni de la 1 ianuarie 2022, respectiv devine exigibilă, ca să spun aşa, la 1 ianuarie 2024. (…) Măsura este una de tranziţie. Încet, încet intrăm într-o normalitate cu ceea ce înseamnă fenomenul salariului minim. Salariul minim în România este un element strict de protecţie socială, aşa cum îl prevede Constituţia României. Din nefericire, el a fost transformat într-un fenomen la nivel de piaţă a muncii, un fenomen de salarizare efectivă şi încercăm să intrăm în normalitate, ajutând pe de altă parte şi antreprenorii în această perioadă de tranziţie, astfel încât personalul să fie calificat”, a mai spus Adrian Câciu.