Cadastrul general se face cu 600 de noi angajaţi şi 900 de milioane de euro. Pe ce merg banii

Economica.net
21 04. 2015
cadastru_90324100

„Nu va fi finanţat în totalitate din Programul Operaţional Regional. Sunt alocate 300 de milioane de euro, iar diferența va fi suportată din veniturile Agenţiei Naţionale de Cadastru. Este un program foarte necesar ce se va întinde pe 7-8 ani. Vom stabili şi modul în care se prioritizează localităţile, vrem să mergem pe principiul cadastrului general, adică atunci când se ia o unitate administrativ teritorială se face cadastru complet, nu pe categorii extravilan/intravilan”, a declarat Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării.

Pe ce merg banii

Bugetul pentru Cadastrul naţional, susţinut din fondurile ANCPI, este de 4 miliarde de lei, potrivit proiectului de act normativ pentru aprobarea programului, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Dezvoltării. 

Pentru implementarea acestui program, ANCPI are nevoie de noi angajaţi. Odată aprobat programul, Agenţia va putea demara procedurile de angajare şi 600 de noi bugetari își vor face apariţia pe statele de plată. 

Noii angajaţi, care vor activa în compartimentele de înregistrare sistematică în Agenția Națională și în cele 43 de instituții subordonate, vor avea contract de muncă pe perioadă determinată şi vor beneficia de drepturile și salariile pentru funcțiile similare din cadrul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) sau unităţile subordonate. 

Cea mai mare parte a banilor, aproape 500 de milioane de euro (2,1 miliarde lei), este alocată pentru măsurători cadastrale ce urmează să fie realizate în cadrul lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 2.337 de unităţi administrativ-teritoriale din cele 3.181, lucrări susţinute din fonduri proprii ANCPI.

263 de milioane de euro (1,16 miliarde lei) sunt alocate pentru alte servicii ce decurg din derularea acestui program, precum instruirea personalului de specialitate din cadrul ANCPI şi a instituţiilor subordonate, organizare de seminarii, dotări, controlul calităţii şi altele, se arată în anexa proiectului de act normativ.

Prin program se mai are în vedere şi conversia în format digital al documentelor analogice, proces pentru care este alocată suma de 77,8 milioane de euro (345,5 milioane lei). ANCPI deține circa opt milioane de cărți funciare și 600.000 de documentații cadastrale recepționate în anii anteriori, în format analogic. Alte 46,4 milioane de euro sunt alocate pentru dezvoltarea şi mentenanţa sistemelor informatice.

Pentru mentenanţa şi dezvoltarea Sistemului Românesc de Determinare a Poziţiei (ROMPOS), dar şi pentru realizarea de ortofotoplanuri în 230 de unităţi administrativ-teritoriale din mediul urban la scara 1:500 şi 1:1000 sunt alocate fonduri de 21,7 milioane de euro (96,6 milioane lei).

7,6 milioane de euro (33,8 milioane lei) sunt alocate pentru tehnica de calcul şi stocare, iar cinci milioane de euro sunt alocate pentru activităţile de informare a publicului. În total, 4,05 miliarde lei, adică 912 milioane de euro.

Programul naţional este administrat de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliare (ANCPI) şi are ca obiectiv înregistrarea gratuită a imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, eliberarea certificatelor pentru înscrierea în cartea funciară a posesorilor ca proprietari și eliberarea certificatelor de moștenitor în cazul succesiunilor nedezbătute.

Ce a făcut ANPCI până acum

ANPC a implementat două proiecte de înrgistrare sistematică a proprietăţilor: proiectul pilot pentru comuna Ştefan Vodă din judeţul Călăraşi (realizat în perioada 2007-2011) şi proiectul CESAR, realizat până la data de 30 iunie 2013. În cadrul proiectului CESAR au fost au fost contractate lucrări de înregistrare sistematică în 50 de unități administrativ teritoriale (UAT), această înregistrare fiind finalizată în doar şase unități administrativ-teritoriale și în curs de desfășurare în 44 de unități administrative.