Cadoul otrăvit oferit de Putin lui Kim Jong-Un: Mașina Aurus are componente din Coreea de Sud

Mașina oferită de președintele rus Vladimir Putin celui nord-coreean se dovedește un cadou otrăvit. Marca „națională” rusă Aurus folosește componente provenite din Coreea de Sud, stat considerat dușman de Kim Jong-Un.
Robert Stan - lun, 01 iul. 2024, 22:02
Cadoul otrăvit oferit de Putin lui Kim Jong-Un: Mașina Aurus are componente din Coreea de Sud

Cu doar câteva zile în urmă, aflat într-o vizită la Phenian, președintele rus i-a oferit aliatului său din Coreea de Nord o mașină purtând marca Aurus, vehicul supranumit „limuzina lui Putin”. Doar că, după glumele și zâmbetele împărtășite de cei doi în timpul „testului”, a ieșit la iveală o informație care ar putea transforma cadoul într-un obiect pe care Kim Jong-Un nu îl va mai folosi vreodată: mașina are componente fabricate de companii din Coreea de Sud, stat cu care Coreea de Nord nu are relații diplomatice considerându-l dușman.

Prezentat în 2018, sedanul de lux Aurus Senat era menit să întruchipeze priceperea inginerilor și designerilor din Rusia în domeniul producției de mașini și dependența redusă a industriei auto ruse de tehnologia importată.

Conform Reuters însă, înregistrările vamale arată că societatea care asamblează mașina utilizează piese importate în valoare de milioane de dolari, multe dintre acestea ajungând în Rusia din ceea ce Kim Jong-Un a descris drept „principalul dușman” al țării sale, Coreea de Sud.

Datele consultate de jurnaliștii Reuters din înregistrările vamale cele mai recente arată că Rusia a importat între 2018 și 2023 echipamente și componente destinate mărcii Aurus în valoare de cel puțin 34 de milioane de dolari.

Importurile respective includ piese de caroserie auto, senzori, sisteme de control, comutatoare, echipamente de sudură și alte componente în valoare de aproape 15,5 milioane de dolari importate din Coreea de Sud. Restul sumei este aferentă unor piese și echipamente provenite din China, India, Turcia, Italia și state din UE.

Chiar și după invazia din Ucraina importurile mărcii Aurus au rămas la un nivel ridicat. Din totalul de 15,5 milioane de dolari al importurilor din Coreea de Sud între 2018 și 2023, nu mai puțin de cinci milioane au fost realizate din februarie 2022 până la finalul lui 2023.

Aceste importuri destinate unei mărci pe care rușii o consideră un exponent al independenței tehnologice indică tocmai imposibilitatea industriei auto din Rusia de a se descurca fără echipamente importate – pe căi mai mult sau mai puțin legale – din state occidentale. Nu trebuie uitat că, după invazia din Ucraina, Rusia trebuie să facă față unui embargo al țărilor occidentale care și-au retras din acest stat atât investițiile cât și suportul tehnologic odată cu renunțarea la uzinele locale.

Deși a fost prezentat în 2018, sedanul Aurus a intrat oficial în producția de serie abia în 2021. Uzina din Tatarstan a primit de atunci piese și componente pentru mașini, dar și utilaje de construcție de la companii precum Kyungki Industrial Co, BYT CO LTD sau Enertech International din Coreea de Sud.

Primul model realizat de marca Aurus o limuzină care preia linii și idei de la un vechi model ZIL, dar și de la mașini premium ale unor mărcii occidentale, poartă numele Senat și a fost folosită de Vladimir Putin la ultimele sale două preluări ale funcției de președinte al Rusiei.

Kim Jong-Un are în prezent două modele Aurus Senat, ambele oferite de Puțin – unul în februarie 2024, când președintele nord-coreean a efectuat o vizită în Rusia și cel de-al doilea în urmă cu doar câteva zile.

Conform agenției ruse Autostat, marca Aurus a vândut în 2023 doar 107 mașini. Una dintre acestea a ajuns la președintele Turkmenistanului, Serdar Berdymukhamedov.

În prezent, marca Aurus produce două autovehicule – Senat, declinat în trei variante (Senat, Senat Limousine și Senat Long), și Komendant, un SUV de mari dimensiuni.

Atât Senat cât și Komendant au sub capotă un sistem de propulsie full hybrid a cărui origine, deși nu există informații certe, pare a fi Porsche. Acesta este compus dintr-un motor termic, V8, de 4.4 litri, twin-turbo, care, ajutat de sistemul electric, dezvoltă 598 CP și 880 Nm.

Te-ar mai putea interesa și
Federaţia Sindicatelor Libere din România avertizează că industria textilă este amenințată de creșterea costului salarial și cere Guvernului sprijinirea acestui sector economic
Federaţia Sindicatelor Libere din România avertizează că industria textilă este amenințată de creșterea costului ...
Industria textilă este afectată, printre altele, de costul salarial în creştere şi de lipsa lichidităţilor, susţin reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din România (FSLR),......
Deficitul balanţei comerciale a SUA a atins în mai cel mai ridicat nivel din octombrie 2022
Deficitul balanţei comerciale a SUA a atins în mai cel mai ridicat nivel din octombrie 2022
Deficitul balanţei comerciale a Statelor Unite ale Americii a crescut în luna mai, pentru a doua lună consecutiv, pe fondul ...
Moscova este dispusă să livreze gaze naturale Europei prin Ucraina și după 31 decembrie 2024, când îi expiră acordul de tranzit cu Kievul
Moscova este dispusă să livreze gaze naturale Europei prin Ucraina și după 31 decembrie 2024, când îi expiră acordul ...
Rusia este gata să continue să livreze gaze Europei via Ucraina şi după 31 decembrie 2024, când expiră actualul acord ...
Vameșii constănțeni au confiscat pantofi sport în valoare de 16 milioane de lei
Vameșii constănțeni au confiscat pantofi sport în valoare de 16 milioane de lei
Vameşii de la Constanţa Sud au confiscat aproximativ 7.000 de perechi de pantofi sport susceptibile a fi contrafăcute, ...