Cafenelele vieneze, adăugate pe lista Patrimoniului Cultural UNESCO

Economica.net
11 11. 2011

În Viena se spune că o cafenea este un loc în care ‘te poţi delecta cu istorie şi un spaţiu aparte la preţul unei cafele’. Zicala vieneză nu poate surprinde pe nimeni, întrucât tradiţia cafenelelor austriece datează din secolul al XVII şi, în plus, odată ce ai trecut pragul Cafe Central, de exemplu, ai impresia că te întorci în timp, scrie Agerpres.

Într-o cafenea tradiţională din Viena, turistul se poate aşeza la măsuţe de marmură pe elegantele scaune Thonet şi admira interiorul baroc. Nu pot fi trecute cu vederea nici selecţia variată de ziare şi reviste pe care le poate citi orice simplu vizitator în timp ce-şi savurează cafeaua sau îşi îndulceşte timpul cu un Sachertorte (prăjitura tipic vieneză). Din când în când, în cele peste 1.000 de cafenele ale oraşului se organizează serate muzicale sau lecturări.

Legenda privind originile cafenelelor vieneze începe cu misterioşii saci plini cu boabe verzi lăsaţi în urmă de turci, după asediul fără succes din 1683 asupra Vienei. Toţi sacii de cafea au revenit victoriosului rege polonez Ian Sobieţki II. La rândul său, regele i-a făcut cadou unuia dintre ofiţerii săi, Georg Franz Kulczycki, care imediat după aceea a început să fiarbă şi să infuzeze misterioasele boabe şi astfel a apărut prima cafea. Cu toate acestea, prima cafenea adevărată din Viena a fost deschisă de grecul Johannes Theodat (cunoscut şi sub numele de Diodato) în 1685. Cinsprezece ani mai târziu, patru cafenele deţinute de greci aveau privilegiul de a servi noua băutură la Viena.