Călătorii vor putea achiziţiona curând bilete din tren. Când se lansează licitaţia pentru echipamente

Sistemul de vânzare a biletelor în tren va fi implementat de CFR Călători în prima parte a anului viitor, la jumătatea lunii octombrie 2015 urmând să fie lansată licitaţia pentru achiziţia echipamentelor, a căror valoare va fi în jur de 560 de euro/aparat, a declarat, miercuri, directorul general al companiei, Iosif Szentes.
Economica.net - mie, 07 oct. 2015, 10:42
Călătorii vor putea achiziţiona curând bilete din tren. Când se lansează licitaţia pentru echipamente

‘Sistemul de vânzări care se realiza pe diferite căi şi canale de vânzări s-a dovedit insuficient pentru a realiza încasarea contravalorii biletelor corespunzătoare tuturor călătoriilor efectuate pe calea ferată. În prezent, lucrăm cu peste 900 de case de bilete, avem vânzători de bilete, care lucrează în baza unor contracte, avem contracte şi cu diferite firme de turism care vând bilete de călătorie atât în trafic local, cât şi în cel internaţional, la care se adaugă cele vândute de conductorii şi şefii de tren în trenuri. Acest sistem, pe lângă faptul că oferă vânzarea biletelor de călătorie în câteva secunde, oferă şi posibilitatea corelării vânzărilor, a rezervărilor cu sistemul actual, softul fiind dezvoltat tot de Informatica Feroviară’, a explicat Szentes.

În plus, noul echipament cu care va fi dotat personalul însoţitor de tren va permite şi verificarea, prin scanare, a biletelor achiziţionate online, care sunt tipărite de cumpărător.

‘Prin acest sistem, încercăm să avem o evidenţă foarte clară a gradului de utilizare a fiecărui vagon din compunerea trenurilor, respectiv a trenului respectiv, ca să ne permită să facem anumite statistici pentru a adapta planul de mers de pe un an pe altul, dar şi în interiorul planului de mers să facem schimbări, dacă orariile respective nu sunt convenabile şi din care cauză am putea pierde călători. Indicatorul călător-km este urmărit de autoritatea contractantă cu care încheiem contractul de servicii publice, ca să nu mai fie pe bază de declaraţii, respectiv pe baza unor statistici care se fac nu chiar în timp real, ci la 20-30 de zile după încheierea lunii’, a precizat şeful CFR Călători.

Practic, fiecare conductor de tren va fi dotat cu o tabletă şi cu o imprimantă proprie, legate prin sistem de transmitere bluetooth, cu un grad de libertate mare. Se doreşte ca acest echipament să aibă acces la toate reţelele 4G, pentru că, din cauza reliefului, sunt anumite porţiuni unde unii operatori de telefonie mobilă nu au acoperire.

‘Echipamentul este format dintr-o tabletă sau telefon smart, rezistent la căzături şi fiabil. Dotarea va fi personalizată. În total, avem peste 2.000 de conductori şi şefi de tren, vom avea 100 de inspectori de bilete, care fac control în trenuri, şi, pe lângă ei, încă 250 de conductori la vagoanele de dormit şi cuşetă. Deci, tot personalul de bord care însoţeşte trenul şi are obligaţii să încaseze tarifele în tren va fi dotat cu acest echipament’, a detaliat Iosif Szentes.

În ceea ce priveşte costurile, directorul general al CFR Călători a precizat că s-a făcut un studiu de piaţă şi s-a constatat că sunt puţini producători care realizează astfel de aparate.

‘Preţul imprimantei poate pleca de la 160 de euro până la 300 de euro bucata, iar la telefoane, pentru că trebuie să fie fiabile şi să aibă şi scanner pentru bilete tip card activ, probabil că preţul lor va fi apropiat de 1.000 de euro pe bucată. Deci, cu aceste aparate, se vor putea scana biletele pe care călătorii le-au achiziţionat online, dar şi să se emită bilete’, a spus acesta.

Totuşi, managementul companiei nu doreşte să ‘împingă” călătorii spre acest serviciu nou şi se gândeşte la aplicarea unei taxe modice în cazul călătorilor care cumpără bilete în tren, deşi au urcat în staţii deservite de case de bilete.

‘Dacă nu există timp suficient pentru achiziţia biletului de la case sau dacă sunt staţii care nu au case de bilete, atunci personalul de tren va putea emite aceste bilete. Încă se mai lucrează la metodologie, dar noi dorim ca persoanele care se urcă în staţii care au case de bilete, respectiv au la dispoziţie şi online-ul, deci pentru aceste situaţii să se prevadă un tarif mic în plus, o taxă prin care încercăm să mai reducem din amortizarea acestor aparate. În acest sens, se lucrează la o decizie a directorului general, care va permite eliberarea biletului de călătorie şi în aceste condiţii. Vom stabili care va fi nivelul acelui tarif suplimentar ce se va emite în cazul biletelor vândute în trenuri pentru cei care se urcă în staţii deservite de case de bilete. Cuantumul acesteia va fi unul modic, nu va fi o suprataxă’, a precizat Iosif Szentes.

Acesta a adăugat că banii provin din fonduri proprii dedicate investiţiilor.

‘Noi încercăm ca aceste aparate să fie cumpărate din fondurile proprii pentru investiţii. Avem bani alocaţi, planificaţi şi putem lansa această procedură. Era bine dacă fiecare aparat se încadra sub 2.500 de lei, ca să nu fie considerat mijloc fix, dar, după ce am verificat posibilii producători de astfel de aparate, am constatat că această investiţie va depăşi suma de 2.500 de lei, respectiv 560 de euro (per aparat – n. r.), deci suma va fi mai mare de 560 de euro’, a subliniat Szentes.

Directorul general al CFR Călători, Iosif Szentes, a participat, miercuri, la cea de-a X-a ediţie a ‘Zilelor Feroviare – Summit-ul pentru Investiţii Railway PRO’. Evenimentul a debutat marţi la Bucureşti, reunind participanţi din rândul factorilor de decizie naţionali şi europeni, precum şi reprezentanţi ai celor mai mari furnizori feroviari, integratori de soluţii şi tehnologii.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze naturale ale Germaniei au scăzut cu 11% în 2024
Importurile de gaze naturale ale Germaniei au scăzut cu 11% în 2024
Importurile germane de gaze au scăzut anul trecut cu 11%, comparativ cu 2023, cel mai mare furnizor fiind Norvegia, în timp ce exporturile s-au înjumătăţit, arată datele publicate miercuri de......
Anthony Blinken: Ideea exprimată de Trump în legătură cu Groenlanda evident că nu este bună, dar poate chiar mai important este că nu se va produce
Anthony Blinken: Ideea exprimată de Trump în legătură cu Groenlanda evident că nu este bună, dar poate chiar mai important ...
Secretarul de stat american Antony Blinken a respins miercuri ideea anexării Groenlandei, evocată de preşedintele ales ...
Gospodăriile din zona euro vor continua să economisească o mare parte din venituri, pentru a-și reface avuția – raport BCE
Gospodăriile din zona euro vor continua să economisească o mare parte din venituri, pentru a-și reface avuția – ...
Gospodăriile din zona euro vor continua să economisească o mare parte a veniturilor lor, refăcând avuţia pierdută ...
Elena Lasconi: Indiferent de data alegerilor, politicieni vechi nu vor putea să evite inevitabilul. Românii așteaptă altceva după 35 de ani
Elena Lasconi: Indiferent de data alegerilor, politicieni vechi nu vor putea să evite inevitabilul. Românii așteaptă ...
Preşedintele USR, Elena Lasconi, consideră că, indiferent de data alegerilor prezidenţiale, politicienii de la putere ...