Ce să faci însă dacă testul de sarcină a devenit pozitiv într-adevăr și chiar ești însărcinată? Acest rezultat poate fi confirmat și de un medic specialist (dacă efectuezi analize specifice de sânge și ecografie) deși aflarea veștii te poate face să te simți copleșită de emoții, de bucurie și neliniște.
După ce ai înțeles faptul că ești sigur însărcinată, urmează să determini perioada de sarcină și termenul exact al sarcinii. Aceste aspecte le permit medicilor să înțeleagă dacă sarcina evoluează bine și să ia anumite măsuri, cum ar fi:
Fiecare femeie știe că o sarcină durează 9 luni, însă ea va dori să știe și ziua în care va naște bebelușul. Poate calcula singură data nașterii bebelușului dacă are un ciclu menstrual regulat. Nu este dificil să utilizeze un calendar sau o aplicație de urmărire a sarcinii. În acest mod ea va vedea lucrurile mai clar și va scăpa de gândurile stresante care o apasă.
Pentru început trebuie să noteze data ultimei menstruații, să stabilească amenoreea (întârzierea menstruației) apoi să se gândească la data presupusei ovulații și astfel va afla și data nașterii cu aproximație. Amenoreea este absența menstruației, un prim simptom al sarcinii și este folosită în metoda de calcul.
Pentru a ști ziua nașterii, ea poate apela la medicul care îi monitorizează sarcina și care folosește un algoritm de calcul uitându-se la prima zi a ultimei menstruații. Vârsta sarcinii se poate calcula și cu ajutorul ecografiei, astfel se poate analiza evoluția fătului și vârsta gestațională.
În sarcină există 3 ecografii importante numite morfologii:
În prezent, orice femeie poate afla o mulțime de informații despre sarcină, folosind calculatorul pentru sarcină, care este o metodă foarte utilă, pentru a stabili:
Totuși această dată a nașterii este doar estimativă, ea se poate modifica la unele femei, la care:
Schimbarea datei nașterii nu este un motiv de îngrijorare pentru că sunt rare cazurile în care sarcina prelungită este cauzată de probleme de dezvoltare ale fătului sau de la nivelul placentei.
În general, durata unei sarcini poate fi influențată de diferiți factori, cum ar fi: vârsta, termenul sarcinilor anterioare, factorii genetici, evenimentele care au loc în timpul sarcinii. De exemplu, data exactă a conceperii copilului nu poate fi aflată în cazul femeilor cu ciclu menstrual neregulat.
De asemenea, perioada ovulației la majoritatea femeilor nu este determinată exact, ea este calculată doar estimativ. Aceste aspecte pot influența rezultatul calculatorului de sarcină.