Calcule importante pentru 8 milioane de viitori pensionari: Fondurile private pot ajunge să dubleze pensia de stat. Când se va întâmpla acest lucru?

În ipoteza în care autoritățile vor reveni până la urmă la planul inițial, iar contribuția obligatorie la sistemul de pensii administrate privat (Pilon II) va ajunge la 6% din salariul brut, pensia privată va fi aproape cât cea publică, după un stagiu de cotizare integral, arată una dintre puținele estimări de acest tip făcute publice până acum. În sistem contribuie obligatoriu peste 8 milioane de salariați.
Şerban Buşcu - mar, 07 nov. 2023, 22:07
Calcule importante pentru 8 milioane de viitori pensionari: Fondurile private pot ajunge să dubleze pensia de stat. Când se va întâmpla acest lucru?

Pensia privată cu contribuție obligatorie (Pilonul II) va avea o pondere de cel puțin o treime și cel mult o jumătate din pensia totală a unui participant la sistem cu un stagiu de 35 de ani, între 2019 și 2054, arată o estimare a analistului Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România. Potrivit acestuia, ca ponderea în ultimul salariu încasat, pensia privată va cântări între 13,5% și aproape 22%.

Diferențele între scenariul cel  optimist și scenariul pesimist sunt semnificative, având în vedere că totul depinde, după părerea analiștilor și administratorilor de pensii prezenți la evenimentul de aniversare a 15 ani de la lansarea sistemului, de felul în care statul va alege să respecte calendarul de majorare a contribuției către fondurile private. Amintim că un procent mai mare care merge către fondurile administrate privat înseamnă un procent mai mici al contribuției către fondul public.

În condițiile în care fondul public de pensii are un deficit istoric, decidenții s-ar putea să nu fie atât de deschiși spre majorarea contribuției către Pilonul II. De altfel, niciunul dintre Guvernele care au condus România în cei 15 ani de la lansarea sistemului de pensii private nu a respectat calendarul inițial privind majorarea contribuției. Din acest motiv, la 15 ani de la lansare contribuție este de doar 3,75%, deși trebuia deja să ajungă la maximul de 6%, prevăzuți în planurile inițiale. Pe de altă parte, ca urmare a faptului că ne-am angajat în acest sens în cadrul PNRR, a fost deja adoptat actul normativ care prevede creșterea contribuției la 4,75% din salariul brut, din 2024.

Citește și: Moment istoric pentru 8 milioane de viitori pensionari. Banii pe care îi au în fonduri s-au înmulțit cu mult peste inflație

Codîrlașu ia în calcul trei scenarii. În primul scenariu, contribuția rămâne la 3,75%, caz în care pensionarul din 2054, cu un stagiu de 35 de ani de cotizare, va avea o pensie în care partea de Pilon II va cântări aproximativ 33,5%, pentru o perioadă de plată de 16 ani și 3 luni. În al doilea scenariu, contribuția crește la 5,1%, caz în care ponderea pensiei private urcă la peste 42%. În scenariul optimist, în care contribuția ajunge la 6%, pensie privată va însemna peste 47% din pensia totală și aproape 22% din ultimul salariu.

La nivelul primelor șase luni din 2023, pensia medie plătită de administratori, a fost de aproximativ 17.500 de lei, sumă pe care, dacă am raporta-o la perioada de 16 ani și 3 luni de plată luată în calcul și în prezentarea analistului CFA, ar însemna aproximativ 90 de lei pe lună. De menționat că sistemul se află acum abia la jumătatea unui ciclu complet, iar participanții au maximum 15 ani de cotizat, nici jumătate din perioada de 35 de ani luată în calcul de analistul amintit.

 

Cât avem în conturile de pensie privată și cât am fi putut avea. Administratorii spun că banii din conturi se dublează în următorii cinci ani

La jumătatea unui ciclu complet, în sistemul de pensii administrate privat contul mediu al românilor care au contribuit lună de lună, de la începutul sistemul, în 2008, este de 48.000 de lei. Dacă s-ar fi respectat calendarul de majorare a contribuției, apreciază Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensii Administrate Privat (APAPR), contul mediu ar fi fost de 65.000 de lei.

Precizăm că ponderea celor care au înregistrat contribuții lună de lună, de la începutul sistemului este evident minoritară. Datele raportate lunar arată că doar în jur de jumătate din participanți au contribuții în intervalul de referință, după cum scria Economica.

Drept urmare, contul mediu la nivelul întregului sistem este de sub 14.000 de lei, în acest moment. În 2023, fondurile de pensii au avut o evoluție excelentă, randamentele depășind chiar și inflația, în ciuda faptului că a fost un an cu creșteri record ale prețurilor.

De altfel, președintele APAPR estimează că în următorii cinci ani, fondurile de pensii își vor dubla activele, până la 50 de miliarde de euro, față de circa 20 de milarde de euro cât au în prezent.

Citește și: Cifrele pe care trebuie să le știe aproape 8 milioane de români. Valoarea reală a conturilor lor de pensii e mult sub cea anunțată

 

Te-ar mai putea interesa și
Romsilva a atras 180 de miliarde de lei din PNRR pentru investiții
Romsilva a atras 180 de miliarde de lei din PNRR pentru investiții
Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în 2024 peste 180 de milioane de lei din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru investiţii în lucrări de corectare a......
Autostrada Unirii A8: Cinci oferte au fost depuse pentru construcția celui de-al doilea lot licitat de CNIR
Autostrada Unirii A8: Cinci oferte au fost depuse pentru construcția celui de-al doilea lot licitat de CNIR
Cinci oferte de la constructori din România, Turcia şi Ucraina au fost depuse, astăzi, pentru construirea lotului 1 D ...
Ciucu: Acest guvern, dar şi viitorul executiv, trebuie să oprească indexarea salariilor şi a pensiilor şi să taie din alte cheltuieli ale statului
Ciucu: Acest guvern, dar şi viitorul executiv, trebuie să oprească indexarea salariilor şi a pensiilor şi să taie din ...
Prim-vicepreşedintele interimar al PNL Ciprian Ciucu afirmă că Guvernul trebuie să oprească indexarea salariilor şi ...
Un nou record pentru cacao. Cel mai mare preţ din istorie: 12.163 de dolari pe tonă
Un nou record pentru cacao. Cel mai mare preţ din istorie: 12.163 de dolari pe tonă
Cotaţiile futures la cacao au atins miercuri un nou maxim istoric, de peste 12.000 de dolari pe tonă, la bursa de la New ...