Calcule pentru premierul Tudose: La Pilonul I de pensii ajung de patru ori mai mulţi bani decât la Pilonul II

Economica.net
25 08. 2017
sesizare_depusa_la_cnatdcu_privind_teza_de_doctorat_a_premierului_tudose_18581599_39980600

Contribuţia pentru Pilonul II, cel al pensiilor private obligatorii, este, acum, de 5,1% din salariul brut al angajatului. Banii se virează de la Casa de Pensii publice, care îi primeşte de la angajatori.

În ciuda declaraţiei premierului Tudose, în sistemul public de pensii, pilonul 1 (care care funcţionează pe baza sistemului pay-as-you go, adică cei care contribuie acum plătesc pensiile celor aflaţi în plată), ajung mult mai mulţi bani decât la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul 1). Vedeţi mai jos un mic calcul.

Salariul mediu brut în România era, în luna iulie, de 3.313 lei. Din această sumă, contribuţiile de asigurări sociale plătite de către angajator (10,5%), sunt de 348 de lei. Cele plătite de angajator în contul angajatului se ridică la 523 de lei (15,8%, pentru condiţii normale de muncă).

Toţi aceşti bani ajung la bugetul public de pensii. În total, 871 de lei pe lună, dintr-un salariu mediu. Din aceşti bani, la fondurile private de pensii obligatorii ajunge echivalentul a 5,1% din brut. Adică 169 de lei. Ceea ce înseamnă că, din contribuţia pentru pensie a angajatului plătit cu salariul mediu cotizează cu 702 lei la fondul de pensii publice (Pilonul I), şi cu 169 de lei la cele private obligatorii, adică pilonul 2. Adică la Pilonul I ajung de patru ori mai mulţi bani decât la Pilonul II.

Ce a spus premierul despre Pilonul II

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, că potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanţelor s-a constatat că „randamentul la Pilonul I de pensii este mult mai mare decât randamentul obţinut la Pilonul II”, acesta fiind motivul pentru care, dacă se dovedeşte a fi oportun, în urma unor analize, sumele care se virează la Pilonul I ar urma să fie mai mari decât cele care se virează la Pilonul II.

„Este vorba despre luarea unei decizii în ceea ce priveşte defalcarea acelor sume pe care le plătesc românii azi la cele două componente, ambele fiind de stat, doar că una are un management privat. Acum, jumătate din sume se duc la Pilonul I, jumătate la Pilonul II. Am constatat că randamentul la Pilonul I care are ca şi reper salariul mediu pe România este mult mai mare decât randamentul obţinut la Pilonul II şi din această cauză am solicitat Ministerului Finanţelor ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiză să vadă dacă nu cumva este oportun ca cel puţin acum, când creşterea economică a României e foarte mare şi randamentul pentru banii românilor pentru pensii este mult mai mare la Pilonul I, sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la Pilonul II”, a declarat şeful Executivului.

Tudose a precizat că discuţiile sunt avansate şi decizia va fi luată „având în vedere interesul suveran al celor care plătesc acele contribuţii pentru pensie”.

 „Fiind o contribuţie vărasată într-o zonă cu randament mai mare, fondurile pentru pensii pentru fiecare român vor creşte. E o modalitate de a creşte pensia în viitor”, a explicat premierul.

El a mai spus că îi va cere ministrului Finanţelor, Ionuţ Mişa, să pună la dispoziţie calculele potrivit cărora s-a constatat că randamentul este mai mare la Pilonul I.

„Randamentul este mult mai mare la Pilonul I. Am constatat cu surprindere că statul e un mai bun administrator la acest lucru”, a ţinut să puncteze prim-ministrul.

Referitor la dezbaterile din spaţiul public cu privire la intenţiile Guvernului de a naţionaliza pilonul II de pensii, Tudose a apus că acestea au plecat de la o premisă greşită.

”Dezbateriile au plecat de la o premisă greşită. Din nou că vrem să desfiinţăm Pilonul II – nu este adevărat, că vrem să luăm bani din Pilonul II – ceea ce nu este adevărat. Ceea ce este deja acolo rămâne acolo, doar că dacă e mai bine pentru români vom da mai mulţi bani la Pilonul I”, a subliniat Tudose.

Ministerul Finanţelor vrea să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), au declarat pentru publicaţia Profit.ro surse din piaţa de profil. Dacă va fi aplicată, măsura va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanţilor la acest sistem. Măsura ar urma să fie aplicată de anul viitor, au mai spus sursele citate. Informaţia a fost initial negată, dar apoi premierul a venit cu această declaraţie.

Pensia privată, randament de 4,91%, în iunie

Oficialii Autorităţii petru Supraveghere Financiară (ASF), au declarat că pilonul II este solid şi are randamente pozitive. “Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public privind situaţia fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II), Autoritatea de Supraveghere Financiară doreşte să reafirme că Pilonul II de Pensii este unul solid, cu randamente pozitive, reflectate de altfel şi de analiza evoluţiei pieţei pensiilor private la 30 iunie 2017. De asemenea, ASF reiterează faptul că, potrivit prevederilor legale în vigoare, Autoritatea nu are competenţe pentru a iniţia modificări ale legislaţiei primare care guvernează funcţionarea pieţei pensiilor private.

ASF urmăreşte cu foarte mare atenţie randamentele şi activele nete ale fondurilor de pensii administrate privat şi dacă vor fi constatate disfuncţionalităţi sau derapaje ale sistemului va interveni rapid pentru corectarea acestora.

ASF, în calitate de supraveghetor al pieţei financiare non-bancare, participă la întâlniri cu parteneri instituţionali şi exprimă puncte de vedere privind evoluţia curentă a celor trei sectoare reglementate (asigurări, piaţa de capital, pensii private), de câte ori este necesar”, se arată într-un comunivat al ASF.

În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creștere fiind de 30,76%.

Fondurile de pensii au ajuns să primească 600 de milioane de lei în fiecare lună, pentru pilonul II