Din 2024 se va circula pe cale ferată nouă de la Curtici la Sighișoara – Grindeanu

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat marţi, în judeţul Arad, că lucrările la calea ferată care mai sunt de executat între Curtici şi Simeria ar putea să fie finalizate până în august 2024, de când ar urma să se circule pe o infrastructură nouă, dar şi cu trenuri noi, potrivit Agerpres.
AGERPRES
Mihai Nicuţ -
mar, 22 aug. 2023, 16:36
Din 2024 se va circula pe cale ferată nouă de la Curtici la Sighișoara - Grindeanu

Ministrul a vizitat şantierul tunelului din zona comunei arădene Bata şi s-a declarat încrezător că de anul viitor condiţiile de transport pe calea ferată vor fi îmbunătăţite şi prin achiziţia de trenuri noi.

„Azi am vrut să văd aceste proiecte care ar trebui, în vara anului 2024, undeva în august, să ducă la următorul lucru, şi anume la a putea circula pe o linie modernizată de la Curtici până la Sighişoara. (…) În acest moment noi avem în licitaţie achiziţia a 161 de garnituri de tren noi în România. De 25 de ani nu s-a cumpărat nici măcar o garnitură de tren nou în România. În acest moment avem în licitaţie, pe bani europeni, pe proiecte europene… Undeva la sfârşitul acestui an va veni prima garnitură de tren nou, ceea ce e un lucru bun, pentru că ştim cu toţii că nu sunt cele mai bune condiţii de circulat pe tren în România”, a spus ministrul.

El s-a referit şi la proiectul de construire a ultimei părţi din centura municipiului Arad, care va închide inelul în jurul oraşului.

„Cred că până la finalul acestei luni vom putea să dăm autorizaţia de construcţie pentru Varianta de ocolire Arad – Est. Sunt toate documentaţiile depuse la minister”, a declarat Grindeanu.

Tunelul săpat în munte în zona localităţii arădene Bata are o lungime de 649 metri, iar prin acesta va trece o cale ferată de mare viteză. Muntele a fost străpuns la începutul acestui an, dar se continuă lucrările de amenajare a tunelului, urmate de instalarea şinelor, electrificare şi realizarea instalaţiei de semnalizare.

Tunelul este construit în cadrul proiectului „Reabilitarea liniei de cale ferată Frontieră – Curtici – Simeria, parte componentă a Coridorului IV Pan-European, pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, Tronsonul 2 şi Tronsonul 3”.

În luna iunie, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, anunţase că proiectul de construire a Centurii de Sud-Est a primit acordul de mediu.

„Am fost informaţi de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Arad că nu este necesară evaluarea impactului asupra mediului pentru această investiţie. Îmi doresc ca proiectul să decurgă bine în continuare, iar în 2024 să putem deja circula pe noua centură”, spunea Cionca.

Proiectul segmentului de centură include o şosea de 11 kilometri (dotată cu pistă de biciclete), un pasaj de trecere peste calea ferată (la Vladimirescu) şi un pod peste Mureş (la Fântânele), asigurându-se legătura între DN 69 Arad-Timişoara şi DN 7 Arad-Deva, dar şi racordarea la Autostrada A1. Contractul pentru proiectarea tehnică şi execuţia lucrării a fost semnat în octombrie 2022, în prezenţa premierului de atunci, Nicolae Ciucă, când a fost anunţată valoarea investiţiei – 308 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...