Cale ferată România – Ucraina: CFR Infrastructură a lansat licitație pentru electrificarea liniei Dărmănești – Vicșani – Frontieră

22 10. 2023
ucraina romania polonia bulgaria ungaria slovacia 4365432

Linia de cale ferată Dărmănești -Vicșani – Frontieră face parte din Magistrala 500 București Nord – Dărmănești – Vicșani Frontieră.

Lucrarea este amplasată în nord-estul țării pe teritoriul administrativ al județului Suceava și este situată în intravilanul și extravilanul următoarelor unități administrativ teritoriale: UAT Dărmănești, UAT Grănicești, UAT Milișăuți, UAT Satu Mare, UAT Dornești, UAT Frătăuții Noi, UAT Mușenița.

Durata estimată de implementare a contractului este de 88 luni calendaristice după cum urmează:

– Durata estimată pentru realizarea serviciilor de proiectare, inclusiv Avizare Proiect Tehnic și Emiterea Autorizației de Construire este de 12 luni calendaristice de la Ordinul administrativ de începere
– Durata estimată de execuție a lucrărilor este de 12 luni calendaristice de la emiterea Autorizației de Construire (AC).
– Perioada de garanție (Perioada de notificare a defectelor) este de minim 60 de luni calendaristice de la Recepția la Terminarea Lucrărilor.
– Durata activităților după aprobarea recepției finale – 4 luni.

Finanțarea proiectului va fi asigurată prin CEF-T-2022-SAFEMOBGEN, cu titlul ”EU-Ukraine Solidarity Lanes – improving the rail border crossing at Vicșani (RO) – Vadu Siret (UA)”.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 4 decembrie 2023.

Proiectul „Reabilitarea liniei de cale ferată Dărmănești – Vicșani – Frontieră” face parte din Master Planul General de Transport al României (MPGT) și este propus pentru finanțare în perioada 2021 – 2030, conform Anexei 10.35 – „Surse de finanțare pentru infrastructura feroviară 2020 – 2030”.

Linia de cale ferată Dărmănești -Vicșani – Frontieră face parte din rețeaua TEN-T și este o linie importantă a rețelei de cale ferată din România, ce preia traficul internațional european de pe cele 2 coridoare centrale aflate pe teritoriul României, preia traficul feroviar internațional de marfă și de călători dinspre Ucraina și face legatura cu Coridorul Rhin – Dunare (fostul Coridor IV) cu țările din sud-estul Europei (Bulgaria, Grecia, Turcia) și țările din nord – estul Europei (Republica Moldova, Ucraina, Rusia). Romania este, ca mărime și amplasare geografică, situată într-un punct important pentru tranzitul feroviar între Europa de Vest, Centrală și Asia (Orientul Mijlociu).

CFR SA administrează o rețea feroviară de aproximativ 20.000 km lungime desfășurată, a șaptea ca mărime din Europa, peste 900 staţii CF, care conectează linii interoperabile și neinteroperabile. Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii feroviare Trans – Europene vizează creșterea calității serviciilor și a vitezei pe porțiunile interoperabile ale rețelei feroviare TEN-T, prin modernizarea infrastructurii feroviare și creșterea vitezei de circulație a trenurilor.

CITEȘTE ȘI: