Calea ferată Brașov – Sighișoara: „Cârtițele” Eleni și Varvara, oprite forțat din cauza unor condiții fizice imprevizibile

"Cârtițele" Eleni și Varvara, care sapă cele două fire ale Tunelului Ormeniș de 7,1 kilometri de pe traseul liniei de cale ferată Brașov - Sighișoara, au fost oprite forțat luna trecută, din cauza unor condiții fizice imprevizibile, se arată într-un răspuns al CFR Infrastructură pentru Ionuț Ciurea, directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură (API).
Anemona Andone - mie, 18 dec. 2024, 22:01
Calea ferată Brașov - Sighișoara:

Patru cârtițe pentru tunelurile liniei de cale ferată Brașov – Sighișoara

Primele două utilaje tip TBM (tunnel boring machine), aduse de constructorul elen Aktor pe acest șantier de cale ferată, au fost oprite forțat în a doua parte a lunii noiembrie.

Cele două „cârtițe” săpaseră 1.014 metri (Eleni), respectiv 595 metri (Varvara) din galeriile Tunelului Ormeniș, ce va avea la final 7.100 de metri.

cartite

Activitatea de excavare cu Eleni și Varvara ar urma să fie reluată imediat ce condițiile din teren ar permite acest lucru, se mai arată în răspunsul CFR Infrastructură, postat miercuri pe forumul PeUndeMerg.ro al API.

În octombrie 2024, Aktor anunța pornirea celui de-al treilea TBM, „Alexandra”, care începuse să foreze pe firul 1 al Tunelului Homorod. Din informarea transmisă de către CFR Infrastructură, rezultă un progres de 123 de metri din 5.200 de metri cu a treia „cârtiță”.

TBM1 Eleni a fost pornită la începutul lunii martie, iar TBM2 Varvara, pornită la sfârșitul lunii mai. Eleni și Varvara au fiecare o lungime remarcabilă: Eleni are aproximativ 105 de metri lungime, iar Varvara are aproximativ 84 de metri lungime.

În tradiția creată cu primele două TBM, al treilea TBM care a început forajul spre Homorod a fost botezat Alexandra. Alexandra are de asemenea o lungime impresionantă de 103 metri.

aktor cf brasov sighisoara

Pe măsură ce avansează în interiorul muntelui, TBM-urile montează în jurul lor segmente de beton prefabricat de 1,5 metri lățime fiecare, ca un inel, pentru a crea forma circulară a tunelului.

Tunelurile vor fi legate prin galerii: 13 galerii de legătură, cu o lungime totală de 601 metri liniari pentru tunelul Ormeniș, respectiv 10 galerii de legătură, cu o lungime totală de 417 metri liniari pentru tunelul Homorod.

Pasajele subterane Ormeniș/Homorod vor consta fiecare din două tuneluri feroviare cu câte o linie de cale ferată. Distanța dintre cele două tuneluri forate va fi variabilă și este planificată să fie între 30m în apropierea zonelor de intrare și 70m în apropierea zonei de suprasarcină înaltă.

Tunelurile de pe traseul liniei de cale ferată Brașov – Sighișoara vor avea un diametru interior de 8,6 metri (un diametru exterior de 9,4 metri, datorită căptușelii din beton). Cele patru TBM folosite de Aktor au fost construite de compania HERREKNECHT. Un TBM poate fora tuneluri la scară mare cu o medie de 10-15 metri pe zi, timp de șase zile pe săptămână, după care necesită o zi de pauză de întreținere.

Calea ferată Brașov – Sighișoara, reabilitată până în 2027?

Contractele pentru realizarea acestor lucrări au fost atribuite asociereii RailWorks, formată din companiile Aktor, Alstom, Arcada și Euro Construct Trading 98.

Noile termene contractuale pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a liniei Brașov – Sighișoara sunt octombrie 2026 pentru subsecțiunea Apața – Cața, cu tuneluri, respectiv aprilie 2027 pentru subsecțiunile de la capete, Brașov – Apața și Cața – Sighișoara, potrivit datelor de pe site-ul CFR Infrastructură.

CITEȘTE ȘI:

Te-ar mai putea interesa și
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile palestiniene de a ajunge la audienţă prin intermediul acestei reţele......
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...
Ford schimbă  șeful calității, după un an catastrofal
Ford schimbă șeful calității, după un an catastrofal
Ford Motor numește un nou șef de calitate, a confirmat compania miercuri, în timp ce producătorul auto lucrează pentru ...