Calea ferată Brașov – Sighișoara: Tuneluri de 12 km vor fi săpate pe secțiunea Apața – Cața cu tehnologie folosită în Qatar

27 07. 2021
TBM

Prezentările au fost susținute de către asocierea Railworks împreună cu producătorul mașinilor de forat, compania Herrenknecht din Germania și au inclus soluțiile de forare care urmează a fi utilizate. Evenimentul s-a adresat tuturor factorilor implicați în implementarea proiectului: CFR, consultanți, parteneri, autorități locale. Lucrările de construire sunt realizate de asocierea Alstom – Aktor – Arcada, iar consultanța de TPF Inginerie – ISPCF – Baincons.

În cadrul contractul „Reabilitarea liniei de cale ferată Brașov – Simeria, componentă a Coridorului Rin – Dunăre, pentru circulația trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, secțiunea Brașov – Sighișoara, subsecțiunea: 2. Apața – Cața” se vor executa două tuneluri gemene, Ormeniș și Homorod, care se vor executa prin tehnologia TBM (Mașina pentru forat tuneluri).

Soluții de forare de ultimă generație

Soluția de forare aleasă este de ultimă generație. Compania germană a folosit același tip de utilaje și la metroul din Doha, Qatar. Concret, la tunelul Ormenis, din cauza zonelor noroioase și a unor zone problematice , primii 0,5 km ar trebui să fie excavați în modul EPB închis, au explicat oficialii Aktor.

Aproximativ 4 km din cei 5,5 km ai secțiunii medii ar putea fi excavate în modul deschis cu descărcare, după care ultimii 0,5 km din nou în modul EPB închis. Totuși, având în vedere zona rocilor vulcanice (roci medii până la dure), a fost selectat un design clasic EPB TBM, cu design orientat către roca dură. Avantajul designului este un comportament flexibil față de condițiile solului, capabil să treacă prin material mai stâncos și să se confrunte cu orice în cazul unor zone de avarie neprevăzute

Proiectul, finanțat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei și cofinanțat de la bugetul de stat, este unul dintre cele mai importante proiecte de modernizare pentru infrastructura de transport feroviar din România.

Obiectivul general al proiectului constă în reabilitarea liniei de cale ferată Brașov-Sighișoara, componentă a coridorului Rin-Dunăre, în vederea creșterii vitezei de circulație a trenurilor de călători la 160 km/h și a trenurilor de marfă la 120 km/h.

Valoarea totală a lucrărilor este de 455 milioane euro din care 372 milioane euro este cofinanțarea Uniunii Europene.

În România, compania Herrenknecht are realizate mai multe lucrări, printre care tuneluri pe magistrala V de metrou Drumul Taberei – Iancului, săpături pentru sisteme de canalizare în București Mihai Bravu și Hunedoara. Alte lucrări ce urmează a fi executate vor privi extinderea metroului bucureștean sau tuneluri pe proiecte în portofoliul CNAIR. Pe magistrala 5 au fost folosite mașini pe tehnologia EPB (Earth Pressure Balance) la diametre de 6,5 metri (tunel dublu), lungimea tunelului combinat fiind de 8 kilometri.