Calea ferată București – Giurgiu. A fost admisă contestația Porr, după ce asocierea Arcada – Alstom fusese declarată câștigătoare pentru noul contract de modernizare

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis contestația Porr Construct în cadrul licitației pentru modernizarea liniei de cale ferată București - Giurgiu, lotul 2. Inițial, CFR SA desemnase câștigătoare oferta asocierii Arcada - Alstom pentru contractul estimat la peste două miliarde de lei.
Anemona Andone - joi, 13 mart. 2025, 12:13
Calea ferată București - Giurgiu. A fost admisă contestația Porr, după ce asocierea Arcada - Alstom fusese declarată câștigătoare pentru noul contract de modernizare

„Admite contestația și dispune remedierea”, se arată în soluția pe scurt pronunțată de CNSC în dosarul contestației Porr Construct pentru noul contract de modernizare a liniei de cale ferată București – Giurgiu.

În contestație, Porr solicita anularea raportului procedurii prin care asocierea Arcada – Alstom fusese declarată câștigătoare. În captura foto de mai jos, din cadrul contestației, se pot observa argumente ale firmei contestatoare.

giurgiu

Astfel, cel mai probabil va urma o reevaluare în cadrul licitației. Rămâne de văzut care va fi rezultatul în urma reevaluării.

Pe 14 ianuarie 2025, Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a informat că a desemnat asocierea RAILWORKS formată din ARCADA COMPANY (lider asociere) și S.C. ALSTOM TRANSPORT S.A. (asociat), câştigătoare a procedurii de licitaţie publică pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de „Modernizarea infrastructurii de cale ferată dintre staţiile CF Bucureşti Nord – Jilava – Giurgiu Nord – Giurgiu Nord Frontieră – Lot 2”.

Trei ani pentru noile lucrări de modernizare CF București – Giurgiu

Oferta financiară a Asocierii RAILWORKS formată din ARCADA COMPANY (lider asociere) și S.C. ALSTOM TRANSPORT S.A. (asociat), a fost de 2,1 miliarde de lei fără TVA, criteriul aplicat fiind „cel mai bun raport calitate – preț”.

Contractul de achiziție publică urma să fie încheiat de ambele părți la finalul perioadei legale de contestații.

Sursa de finanțare pentru „Modernizarea infrastructurii de cale ferată dintre staţiile CF Bucureşti Nord – Jilava – Giurgiu Nord – Giurgiu Nord Frontieră – Lot 2” – proiectare și execuție va fi asigurată din fonduri nerambursabile (CEF) și Bugetul de Stat, iar durata pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor va fi de 36 de luni, din care 6 luni proiectare și 30 de luni execuție.

CFR SA amintește că, în cadrul procedurii, au depus oferte următorii agenți economici:
Ofertant unic FCC CONSTRUCCION S.A.;
Asocierea: ARCADA COMPANY (Leader),S.C. Alstom Transport S.A.;
Asocierea: PORR CONSTRUCT (Leader), IMSAT;
Asocierea: ZUE (Leader),CON-A OPERATIONS, UTI CONSTRUCTION AND FACILITY MANAGEMENT.

Valoarea totală estimată a achiziției publice pentru „Modernizarea infrastructurii de cale ferată dintre staţile CF Bucureşti Nord – Jilava – Giurgiu Nord – Giurgiu Nord Frontieră – Lot 2” – proiectare și execuție este de 2,26 milarde de lei, fără TVA.

Modernizarea liniei de cale ferată pe traseul Bucureşti Progresu – Jilava – Giurgiu Nord – Giurgiu Nord Frontieră (Lotul 2), în lungime de 93,45 km (fără intervalul Vidra – Comana, inclus în Lotul 1), cuprinde inclusiv lucrări de electrificare și de semnalizare, prin implementarea sistemului ERTMS.

Obiectivele specifice ale investiției sunt:

– reducerea timpului de călătorie, prin creșterea vitezei de circulație pe întregul tronson;
– creșterea gradului de siguranță feroviară;
– îmbunătățirea confortului în timpul călătoriei, gestionând în același timp reducerea emisiilor de poluanți și impactul negativ asupra mediului;
– atragerea călătorilor și a transportatorilor de mărfuri, de la traficul auto către traficul feroviar, pe ruta CF București Nord – Jilava – Giurgiu Nord – Giurgiu Nord Frontieră.

CFR SA menționează că linia de cale ferată București Nord – Giurgiu Nord Frontieră este o linie importantă în cadrul rețelei de cale ferată din România, deoarece preia traficul internațional european de pe cele 2 Coridoare centrale de pe teritoriul României și face legătura între Coridorul Rhin – Dunăre (fostul Coridor IV) și țările din sud-estul Europei (Bulgaria, Grecia, Turcia), prin traversarea Dunării pe Podul Prieteniei, în sectorul de graniță dintre România și Bulgaria.

În vara anului trecut, în cadrul liniei de cale ferată București – Giurgiu, a fost redeschisă circulația pe noul pod feroviar din localitatea Grădiștea, iar legătura feroviară între Capitală și sudul rețelei se face pe ruta directă BUCUREȘTI NORD – BUCUREȘTI PROGRESU – VIDRA – GRĂDIȘTEA – COMANA – GIURGIU (și retur). O călătorie durează circa două ore, a anunțat atunci compania CFR Infrastructură.

cf bucuresti giurgiu

Lucrările pentru reconstrucția podului feroviar peste râul Argeș, situat între Vidra și Comana, au fost executate de Porr Construct. Acestea au fost incluse în LOTUL I al obiectivului de investiții Modernizarea liniei CF BUCUREȘTI – GIURGIU NORD FRONTIERĂ, în contextul în care restabilirea legăturii directe pe calea ferată între București și Giurgiu era prioritară.

Astfel, modernizarea căii ferate între stațiile VIDRA și COMANA – LOTUL I – a avut ca obiectiv proiectarea și execuția lucrărilor pentru reconstrucția podului peste râul Argeș, între stațiile Vidra și Comana, un tronson în lungime de 12,02 km pe care s-a înlocuit de la zero suprastructura căii, s-au construit 99 subtraversări și structuri de trecere în aria naturală protejată Comana, 16 lucrări de artă – 4 poduri, 2 viaducte și 10 podețe -, iar cele două construcții civile noi – Hm Comana și PO Grădiștea – respectă standardele europene pentru serviciile oferite călătorilor.

Te-ar mai putea interesa și
Acord între SUA și Qatar pentru investiții comune de 38 de miliarde de dolari în domeniul militar
Acord între SUA și Qatar pentru investiții comune de 38 de miliarde de dolari în domeniul militar
SUA şi Qatar au semnat miercuri un memorandum pentru o "potenţială investiţie" de 38 de miliarde de dolari în capacităţi de apărare şi securitate maritimă pentru statul din Golf,......
Țările de Jos cumpără 46 de tancuri Leopard 2A8 de la producătorul de armament KNDS
Țările de Jos cumpără 46 de tancuri Leopard 2A8 de la producătorul de armament KNDS
Guvernul olandez a anunţat miercuri că a semnat un contract de achiziţie a cel puţin 46 de tancuri Leopard 2A8 de la ...
Altex deschide mâine un nou magazin în orașul Sebeș, din județul Alba
Altex deschide mâine un nou magazin în orașul Sebeș, din județul Alba
Altex România își extinde rețeaua de magazine și deschide, pe 15 mai, de la ora 8:00, un nou magazin în orașul Sebeș, ...
Distribuitorul de materile de construcții SIPEX începe cu pierderi anul 2025
Distribuitorul de materile de construcții SIPEX începe cu pierderi anul 2025
SIPEX, unul dintre cei mai mari distribuitori de materiale și finisaje pentru construcții din România, listat la Bursa ...