Calea ferată de mare viteză București – Budapesta ar putea fi construită via Pitești și Sibiu

Autoritățile române analizează posibilitatea construirii unei linii feroviare de mare viteză către Ungaria via Pitești și Sibiu, nu prin Brașov.
Anemona Andone - joi, 05 sept. 2024, 22:45
Calea ferată de mare viteză București - Budapesta ar putea fi construită via Pitești și Sibiu

Pentru realizarea liniei de mare viteză București – Budapesta, în Programul Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2021 – 2030 este propusă realizarea unui studiu de fezabilitate pentru construcția unei căi ferate de mare viteză pe axa est – vest care să se suprapună cât mai puțin cu investițiile feroviare realizate sau în curs de realizare, se arată într-un răspuns al ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu la o interpelare a deputatului PNL de Cluj Radu Marin Moisin.

Linia de mare viteză București – Pitești – Oradea ar putea costa 17 miliarde de eurolinie de mare viteza bucuresti budapesta

Obiectivele principale ale investiției sunt:

  • conectarea României la rețeaua europeană feroviară de mare viteză
  • conectarea, prin calea ferată de mare viteză, a marilor centre urbane din România

Studiul de fezabilitate ar urma să se realizeze în baza unor studii de teren specifice (geologice, topografice și de mediu) și să prevadă viteza de operare a trenurilor: 200 km/h, 250 km/h, 300 km/h sau peste 300 km/h, se mai arată în răspunsul cabinetului ministrului Grindeanu.

Acesta mai adaugă că este prematur de estimat o dată concretă la care vor fi finalizate lucrările pentru linia București – Budapesta, aceasta depinzând de identificarea și de obținerea finanțării, de rezultatul studiului de fezabilitate, de termenii de licitație și de contractare.

O linie de mare viteză Constanţa – Bucureşti – Budapesta – Viena era propusă în programul de guvernare al PNL în domeniul infrastructurii feroviare, lansat în 2019.

„Restabilirea trilateralei România – Ungaria – Austria la nivelul miniştrilor de transport şi reconfirmarea Declaraţiei comune româno – ungare din 2007 şi a sprijinului austriac pentru stabilirea oportunităţii realizării Proiectului Liniei de mare viteză între Viena – Budapesta – Bucureşti –Constanţa cu ramura Bucureşti – Sofia, ca o prelungire a liniei Paris – Stuttgart – Munchen – Viena  şi pentru promovarea acţiunilor stabilite în Memorandumul din 2008 privind efectuarea studiilor de prefezabilitate şi prezentarea proiectului Comisiei Europene pentru a fi inclus in lista de finanţare pentru exerciţiul financiar 2021-2027”, se arăta în programul de guvernare al PNL.

De altfel, ideea unei linii feroviare de mare viteză București – Budapesta tot apare periodic, la intervale de câțiva ani.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucu, la Consiliul Naţional PNL: Mă tem să nu rămânem la guvernare la cheremul PSD. Aş alege opoziţia
Ciucu, la Consiliul Naţional PNL: Mă tem să nu rămânem la guvernare la cheremul PSD. Aş alege opoziţia
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a declarat, duminică, la Consiliul Naţional al PNL, că PSD este adversarul PNL, menţionând că se teme efectiv ca liberalii să nu rămână la guvernare la......
Boloş: vom aloca fonduri pentru a ajuta la refacerea caselor şi a vieţilor afectate de inundaţii
Boloş: vom aloca fonduri pentru a ajuta la refacerea caselor şi a vieţilor afectate de inundaţii
Guvernul va aloca fonduri din Fondul de Intervenţii pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a ajuta la refacerea caselor şi ...
Burduja: Numărul gospodăriilor nealimentate cu energie electrică din judeţul Galaţi s-a redus la 11.005
Burduja: Numărul gospodăriilor nealimentate cu energie electrică din judeţul Galaţi s-a redus la 11.005
Numărul utilizatorilor nealimentaţi din judeţul Galaţi a scăzut duminică după-amiază până la 11.005, de la peste ...
Inundaţii – Autoritățile rămân în alertă. Fechet spune că precipitațiile vor urca cel mai probabil spre nord
Inundaţii – Autoritățile rămân în alertă. Fechet spune că precipitațiile vor urca cel mai probabil spre nord
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat, duminică, într-o intervenţie la Antena 3, că autorităţile ...