Ultima variantă de dereglementare a piețelor energetice care este în atenția Executivului prevede liberalizarea totală a prețurilor la gaze naturale la 1 iulie 2020 și a prețurilor la energie electrică la 1 ianuarie 2021, potrivit unor surse din piață.
Această propunere ar fi primit deja acordul Comisiei Europene dar încă nu este o certitudine că termenele vor fi cele finale.
Săptămâna trecută scriam că, la acea dată, se discuta un alt calendar: de la 1 octombrie preţurile la gaze şi electricitate pentru populaţie să fie liberalizate 100%. Sursele noastre au spus atunci că încă se discuta cu ANRE pe marginea acestui calendar.
Autoritatea ar fi dorit un calendar mai lung pentru preţurile la energie electrică, adică măcar 1 ianuarie 2021, dintr-un motiv simplu: pierderile din trecut ale furnizorilor să fie trebuie recuperate mai lent, tocmai pentru a se evita creșteri mari de preţ pentru populaţie, întrun timp scurt.
Vechiul calendar de liberalizare, despre care s-a vorbit până acum şi la care a lucrat ANRE arăta în felul următor: la electricitate, în prima jumătate a anului viitor, cei patru Furnizori de Ultimă Iinstanţă vor primi 60% din energia necesară consumatorilor casnici de la Hidro și Nuclearelectrica, iar restul din piața liberă. De la 1 iulie, procentul de achiziție reglementată scade la 40%, urmând ca de la 1 ianuarie 2021 el să scadă la 20%, iar de la jumătatea anului viitor piața să fie dereglementată 100%. La gaze, furnizorii populaţiei şi ai centralelor termice urmau să primească gaze de la Petrom şi Romgaz la actualul preţ de 68 de lei/MWh, până la 31 martie 2020, urmând ca, apoi, populaţia şi CET-urile să primească, timp de un an, doar jumătate din necesarul de gaz la preţ de 68 de lei, de la cei doi producători, restul din piaţa liberă. Începând cu 1 aprilie 2021, piaţa urma să fie complet liberalizată.