Calendarul celor mai fierbinţi zile la Bursă. Care sunt acţiunile cele mai căutate

  MEMENTO: Azi  este ultima zi cu dividend la SIF Muntenia, Electromagnetica şi Farmaceutica Deva. „Sezonul dividendelor“ este de obicei prilej de agitaţie la Bursă. Acum sunt zilele în care se mai pot cumpăra acţiunile care vor da cele mai mari dividende. La aceste date sunt probabile variaţii mari de cotaţii. Sezonul începe, de fapt, cu seria de adunări generale ale acţionarilor care vor stabili datele la care trebuie să fie înregistraţi, ca acţionari, investitorii care vor dividende la companiile respective.  
Adrian N. Ionescu - joi, 19 apr. 2012, 12:52
Calendarul celor mai fierbinţi zile la Bursă. Care sunt acţiunile cele mai căutate

Data de înregistrare este cea aprobată de AGA şi este, mai totdeauna cea propusă în convocatorul acesteia, dar operaţiunile de decontare şi de transfer de proprietatea întârzie, cu 3 zile după achiziție, înregistrarea acţionarilor care au dreptul la dividende.

Înregistrarea se face, în fapt, după 3 zile de la data achiziţiei acţiunilor şi, de aceea, aceasta din urmă este cea esenţială şi se numeşte „data cum dividend“, sau „data cu dividend“, fiind data în care au loc, de obicei, ultimele achiziţii care dau dreptul la dividende și care ar putea duce la creşterea cotaţiilor.

„Aşa ar trebui să se întâmple, cel puţin teoretic, iar atmosfera de la bursă ar trebui să se învioreze, cu toate că, deocamdată există o lipsă de încredere fundamentală pe piaţă, legată de circumstanţelel externe ale revenirii economiilor“, a declarat Mihai Mureşian, directorul de tranzacţii al casei de brokeraj Intercapital Invest, pentru ECONOMICA.NET.

 

Cum variază preţurile

Cotaţiile cresc, până la data cu dividend, cu aproximativ valoarea dividendului net, peste de nivelul cel mai stabil de dinainte de a fi cunoscută sau estimată, potrivit cutumelor pieţei.

A doua zi după data „cu dividend“, adică în ziua „ex dividend“, mai toată lumea vinde, iar preţul acţiunii respective scade.

„În ziua ex dividend, preţurile scad, de obicei, tot cu valoarea dividendului net pe acţiune“, aminteşte  şeful brokerilor de la Intercapital Invest.

Sezonul dividendelor din acest an a început tehnic, dar marile  dividende abia acum urmează să fie adjudecate. Cele mai mari dividende nu sunt sunt, însă, cele care au o valoare absolută mare, ci sunt  recunoscute după randamentul lor, adică după raportul dintre valoarea dividendului şi preţul de cumpărare a acţiunii care îl poartă.

 

Care sunt „dividendele bune

„Dividendele foarte bune sunt considerate, îndeobşte, cele cu un randament mai mare de 10% “, spune Mihai Mureşian.

Alte repere, teoretice, sunt mai puţin pretenţioase. Randamentul dividendului ar trebui să fie mai mare decât dobânda la depozitele pe 12 luni, pentru că, altfel, nu ar mai avea rost riscul asumat pe bursă.

„Cea mai bună dobândă acum este undeva la 6 – 6,5% pe an. Ar însemna că un randament bun este cel superior acestui prag. Cu cât mai mare cu atât mai bine“, spune Marcel Murgoci, de la Estinvest. De aici încep nuanţele analitice. Mai trebuie spus că şi dividendul şi dobânda la care ne referim sunt brute, înaintea impozitării cu 16%. (mai multe explicaţii  în articolul „Cât de profitabilă poate fi goana după dividende“).

 

Calendarul dividendelor

Prima zi importantă din acest sezon este marţi 24 aprilie, când este data cu dividend a societăţii de investiţii financiare SIF Moldova (simbol bursier SIF2), care are şi unul dintre cele mai amri randamente de dividend, de peste 16%. Aceeaşi zi este şi ultima dată în care se mai pot cumpăra acţiuni Aerostar (AER) „cu dividend“, al căror radament este acum de sub 8%. Compania din Bacău  repară avioanele armatei şi produce subansamble pentru companiile aeronautice mari.

(Ataşăm două fişiere cu calendarul dividendelor şi toate detaliile legate de dividende. Tabelele au fost realizate la date diferite de calcul al randamentelor, de către analiştii de la BCR şi de la Intercapital Invest, dar diferenţele nu sunt semnificative la cotaţiile actuale.  Fişierul de la BCR conţine doar datele de înregistrare a acţionarilor. Ne amintim că data cu dividend este cu 3 zile bursiere mai devreme decât data de înregistrare („record“).

SIF-urile sunt printre cele mai vânate acţiuni pentru dividende, pentru că acţionarii care le controlează sunt, la rândul lor, tot fonduri de investiţii, care presează conducerile celor dintâi să distribuie  cât mai mult din profit pe această cale. Cu excepţia SIF2, care are o rată de distribuţie de 60%  din profit, celelalte 4 SIF-uri au rate de peste 87%.

Ultima zi de „achiziţie a dividendului“ de la SIF Muntenia (SIF4) este, deocamdată,  25 aprilie, dar atenţie, data de înregistrare oficială este luni 30 aprilie, care s-ar putea să fie liberă la Bursa de Valori Bucureşti. La fel şi la Depozitarul Central, unde se fac toate operaţiunile post-tranzacţionare, incusiv transferul de proprietate şi înregistrare. Şi atunci, ca un investitor să fie deja înregistrat la luni 30 aprilie, trebuie să înnumere înapoi cele 3 zile începând  de vineri, şi va ajunge la data cu dividend 24 aprilie.

SIF Muntenia are acum un randament al dividenului mai mic de 12%.

În aceeaşi situaţie se află şi acţiunile distribuitorului de medicamente Farmaceutica Remedia Deva (RMAH, randament peste 8%) şi cele ale fostei glorii a telefoniei româneşti Electromagnetica (ELMA). Aceasta s-a reprofilat pe producerea de energie electrică în microhidrocentrale, are în plan  mari investiţii de făcut şi, de aceea, dă dividende mici, la un randament de puţin peste 2%. Este greu de crezut că preţul acţiunii ELMA va creşte de dragul dividendelor.

Datele cu dividend ale amândurora ar putea trase cu o zi mai devreme, tot pe 24 aprilie, dacă ajunul sărbătorii muncii este declarat liber de muncă.

Întorcându-ne la calendarul celor mai generoase dividende, ajungem din nou la SIF-uri. ECONOMICA.NET a mai scris de cel mai mare randament de dividend de pe piaţă, care este, încă, al SIF Transilvania (SIF3), de aproape 25%. Ziua cu dividend a acesteia este 15 mai, iar a doua zi este fără. La un asemenea randament ar fi loc şi timp de creştere a preţurilor pentru speculatori, dar trebuie să-i dăm dreptate lui Mihai Mureşian. Se pare că lipsa de încredere îi ţine pe loc şi pe aceştia.

Un randament la fel de uriaş are şi Azomureş (AZO), peste 21% şi mai este timp până pe 10 mai inclusiv să se cumpere aceste acţiuni.

Dintre acţiunile foarte lichide doar cele ale Transgaz (TGN) mai are încă  un randament de dividend peste 10%, căci titlurile producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR, peste 11%) nu sunt uşor de găsit mereu. În aceeaşi situaţie se află şi acţiunile companiei de servicii de foraj Rompetrol Well Services (PTR, 10%). TGN se mai poate cumpăra până la 9 mai, ALR până la 10 mai, iar PTR până la 15 mai inclusiv.

Mai atractive ar putea fi acţiunile SIF Oltenia (SIF5, aproape 10%) şi cele ale SIF Banat Crişana (SIF1, peste 9%), care se mai pot cumpăra până la 10, respectiv 15 mai inclusiv.

În primele 2 săptămâni ale lunii viitoare se concentrează cele mai importante zile cu dividend, la  Bursa de Valori Bucureşti (BVB, 16 mai), Fondul Proprietatea (FP, 9 mai), Transelectrica (TEL, 10 mai) şi OMV Petrom (SNP, 14 mai), toate cu randamente de peste 6,5%.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Șeful NATO, olandezul Mark Rutte în dezacord cu criticile lui Zelenski la adresa încă – cancelarului german Olaf Scholz
Șeful NATO, olandezul Mark Rutte în dezacord cu criticile lui Zelenski la adresa încă – cancelarului german Olaf ...
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să înceteze criticile sale nedrepte la adresa cancelarului german Olaf Scholz, a avertizat secretarul general al NATO, Mark Rutte, într-un......
Program de guvernare PSD – PNL – minorități: Autostradă de la Marea Neagră către Europa Centrală, finalizată până în 2028
Program de guvernare PSD – PNL – minorități: Autostradă de la Marea Neagră către Europa Centrală, finalizată ...
Programul de guvernare propus de către PSD - PNL - minorități vizează finalizarea până la sfârșitul anului 2028 a ...
Grecia a început testele la o nouă centrală electrică mare pe gaze, aproape de granița cu Bulgaria
Grecia a început testele la o nouă centrală electrică mare pe gaze, aproape de granița cu Bulgaria
Thermoilektriki Komotinis, o centrală electrică de ultimă generație cu ciclu combinat de gaze cu o capacitate de 877 ...
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Lotul 1 se deschide azi la ora 16:00
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Lotul 1 se deschide azi la ora 16:00
Lotul 1 Dumbrava - Mizil al A7 Ploiești - Buzău va fi dat în trafic luni la ora 16:00, potrivit unor informații transmise ...