Calendarul eşalonării plăţilor datorate de stat industriei pharma
Astfel, două treimi dintre facturile emise înainte de implementarea Directivei (16 martie 2013) vor fi plătite până la sfârşitul anului 2013, urmând ca restul facturilor să fie achitate până la sfârşitul anului 2014.
Facturile emise după data de implementare a Directivei 2011/7/UE vor avea termene de plată care vor descreşte treptat până la 180 de zile la sfârşitul anului 2013, şi până la 60 de zile la finele anului 2014.
„Ne dorim un sistem în care toate componentele sale să funcţioneze coerent. Problema arieratelor trebuie rezolvată. De aceea, ne-am propus să blocam apariţia de noi arierate. Guvernul face eforturi imense să plătească în acest an 3,5 miliarde lei, urmând ca în 2014 să mai rămână un miliard de lei de plătit”, a spus ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Directiva 2011/7/UE privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale obligă statul să onoreze facturile în maximum 60 de zile
Vă amintim că România (şi celelalte state membre) a fost obligată ca până la 16 martie 2013 să integreze în legislația naţională textul revizuit al directivei privind întârzierea efectuării plăților, conform căreia autoritățile publice trebuie să plătească pentru bunurile și serviciile pe care le achiziționează, în termen de 30 de zile calendaristice sau, în cazuri excepționale, în termen de 60 de zile.