Expert în climat la NASA, Kimberley Rain Miner, spune că provocarea cu atâtea furtuni uriaşe este că solul este deja saturat şi nu poate absorbi cantitatea de apă care cade rapid.
„Dacă nu reuşim să încetinim încălzirea atmosferei, ne putem aştepta să vedem din ce în ce mai multe evenimente extreme care se petrec din ce în ce mai frecvent”, a spus Miner pentru BBC, în timp ce supraveghea daunele provocate de furtuni pe o plajă din Ventura. „Şi asta este global. Asta nu este doar în California”, scrie News.ro.
În California, toată lumea îşi urmăreşte telefoanele, aşteaptă să audă dacă ar trebui să evacueze şi se întrebă unde ar putea fi sigur să meargă dacă trebuie să părăsească oraşul, potrivit News.ro.
Un important val de ploi – şi de ninsori în regiunile montane – a afectat sâmbătă numeroase zone din California, cel mai populat stat american, ale cărui soluri sunt deja saturate cu apă. Un nou „râu atmosferic”, o fâşie îngustă din atmosferă care transportă cantităţi enorme de umiditate din regiunile tropicale, este aşteptat pentru luni, zi liberă în Statele Unite (Ziua Martin Luther King Jr.), când va aduce „noi valuri de precipitaţii extreme”, a avertizat Serviciul naţional de meteorologie din această ţară (NWS), scrie Agerpres.
Mai multe linii electrice au fost afectate, în timp ce numeroase câmpuri agricole şi drumuri au fost inundate.
NWS se aşteaptă la „inundaţii dezastruoase” în valea de joasă altitudine a râului Salinas, o importantă regiune agricolă situată la sud de Golful San Francisco.
„Încă nu s-a terminat”, a avertizat într-o conferinţă de presă guvernatorul din California, Gavin Newsom, care a precizat că deşi ploile vor scădea în intensitate, solurile sunt îmbibate cu apă şi riscurile de inundaţii rămân importante, potrivit Agerpres.