Țara noastră ocupa în 2021 locul 34 în lume, în urcare cu cinci poziții, și locul 23 în Europa, potrivit studiului realizat de compania de securitate cibernetică Surfshark, care indexează țările în funcție de pilonii fundamentali care definesc calitatea vieții digitale (DQL).
Indicele DQL este calculat analizând impactul a cinci piloni de bază:
Acești piloni constau în 14 indicatori interconectați și care lucrează împreună pentru a măsura calitatea digitală globală a vieții.
Cele mai bune atuuri ale României sunt, potrivit autorilor studiului: viteza broadband (locul 3), stabilitatea conexiunii la internetul mobil (locul 20) și accesibilitatea internetului broadband (locul 22).
Pe primele locuri privind indicele DQL se află Danemarca, urmată de Coreea de Sud, Finlanda, Israel, SUA, Singapore, Franța, Elveția, Germania, Marea Britanie, Olanda, Japonia, Suedia, Norvegia.
În cadrul acestui clasament, Singapore a ocupat primul loc în ceea ce privește viteza de acces la internet în bandă largă, în timp ce Danemarca a obținut cel mai mare punctaj în ceea ce privește accesibilitatea internetului și infrastructura electronică. Coreea de Sud s-a clasat pe primul loc în ceea ce privește calitatea internetului. Celelalte două criterii, guvernarea electronică și securitatea electronică, au fost câștigate de SUA și, respectiv, de Grecia.
CITEȘTE ȘI: