Calitatea vieţii din România este trasă în jos de starea sistemului de sănătate şi de deficitul capitalului social

Economica.net
19 06. 2017
oameni_866743_90868500

Studiul măsoară prosperitatea în cadrul ţărilor din Europa Centrală şi de Est (ECE), pe baza indexului Legatum Prosperity. Potrivit clasamentului, România se află pe locul 11, după Lituania (8), Croaţia (9) şi Ungaria (10), dar înaintea Macedoniei (12), Bulgariei (13) şi Muntenegrului (14).

Cele mai slabe rezultate au fost obţinute de România la capitalul social (locul 97 la nivel global), sănătate (85) şi calitatea economiei (65). Cele mai bune scoruri au fost obţinute la mediul de afaceri (41), siguranţă (46) şi libertate personală (48).

Între ţările din regiune există diferenţe majore, unele state fiind la nivelul celor din Europa de Vest, potrivit studiului.

„Unele ţări, precum Austria şi Cehia, înregistrează surplus de prosperitate, în timp ce altele, precum Ungaria şi România, înregistrează deficite. Polonia înregistrează la fel de multă prosperitate pe cât ne-am aştepta, având în vedere venitul. Un surplus înseamnă că ţara respectivă livrează mai multă prosperitate în raport cu nivelul bogăţiei. ECE are unul dintre cele mai mari deficite în ceea ce priveşte capitalul social, la nivel global. Împreună cu scorul scăzut înregistrat la capitolele guvernanţă şi mediul de afaceri, aceasta ţine pe loc creşterea prosperităţii în regiune”, se arată în raport.

Datele arată totuşi că statele din ECE au înregistrat în ultimii ani o creştere a prosperităţii mai rapidă decât statele din Europa de Vest, nu doar un avans al veniturilor. Astfel, nivelul prosperităţii din regiune este la 87% din cel înregistrat în Europa de Vest, în comparaţie cu nivelul de 47% raportat la nivelul veniturilor.