‘La gaze, liberalizarea de care vorbim – aici se fac multe comentarii şi confuzii – nu înseamnă neapărat cum evoluează preţurile, este de fapt formula de a simplifica o decizie şi un proces extrem de complicat în a înlocui transformarea unui sector vital pentru România, care este sectorul de gaze, într-un sector funcţional pe principiile economiei de piaţă. Liberalizarea nu înseamnă doar cum evoluează preţul, ci înseamnă ce mecanisme am pus la punct să funcţioneze piaţa după regulile de competiţie, care sunt regulile pe care jucătorii trebuie să le respecte şi cum funcţionează pieţele principale, secundare şi derivate în sectorul respectiv, cum asiguri protecţia unei categorii de consumatori şi cum creezi o predictibilitate din punctul de vedere al evoluţiei inputurilor economice, care, sigur că da, până la urmă înseamnă preţuri şi tarife’, a spus Calotă.
Potrivit acestuia, discuţiile din spaţiul public legate de liberalizarea pieţei gazelor nu trebuie reduse la mărirea sau micşorarea preţurilor.
‘Nu trebuie să simplificăm, să spunem mărim, micşorăm sau nu preţul. Când vorbim de liberalizare, trebuie să spunem cât de funcţională e o piaţă dereglementată, unde intervenţia statului se rezumă, după ce a definit politici şi strategii, la a face reguli şi a urmări ca ele să fie respectate’, a continuat oficialul ANRE.
În această perioadă, în spaţiul public există dezbateri ample pe tema liberalizării pieţei gazelor, în contexul în care o ordonanţă de urgenţă aprobată anul trecut, respectiv OUG 64/2016, prevede liberalizarea preţului gazelor de producţie internă de la 1 aprilie 2017.
Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, într-un interviu pentru AGERPRES, că există o întreagă dezbatere despre cum va arăta piaţa gazelor naturale după momentul 1 aprilie 2017. ‘Este, într-adevăr, o schimbare, şi, ca de fiecare dată când lucrurile se schimbă, există opinii pro şi contra. Ceea ce este cert este că liberalizarea preţului de achiziţie al gazelor naturale trebuie să se întâmple în România, şi aici toţi cei implicaţi în discuţii sunt de acord’, a spus ministrul.
Potrivit acestuia, România a făcut destul de multe progrese pentru a pregăti acest moment, eliminând de facto restricţiile la exportul gazelor şi creând cadrul pentru instituirea unui mecanism de tranzacţionare a gazelor pe pieţe centralizate, asumându-şi inclusiv angajamente europene în acest sens.
‘În acest moment, OUG 64/2016 este încă în dezbatere parlamentară, mai exact la Comisia de Servicii şi Industrii din Camera Deputaţilor. În cadrul şedinţelor comisiei, la care Ministerul Energiei a fost prezent pentru susţinerea punctului de vedere al Guvernului pe această tema, au fost formulate mai multe observaţii pertinente. Aşadar, aşteptăm poziţia Parlamentului şi dacă sunt eventuale observaţii le vom analiza la nivelul Guvernului’, a adăugat Petcu.
Preţul gazelor va creşte cu 5-6% de la 1 aprilie pentru consumatorii casnici, care vor fi protejaţi pe parcusul anului de eventuale creşteri neaşteptate de preţuri pe piaţa liberă, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, în urmă cu o săptămână.
‘De la 1 aprilie, conform Ordonanţei de Urgenţă 64 (din 2016 – n.r.), care este în dezbatere în Parlament şi considerăm că va fi aprobată, începe procedura de liberalizare totală a pieţei de gaze naturale din România, cu referire exactă către piaţa casnică. De la 1 aprilie nu va mai exista un preţ reglementat pentru producţia de gaze şi vor rămâne reglementate doar celelalte elemente ale preţului final: tarifele de reţea, de furnizare şi elementele care sunt considerate monopol naturale’, a spus Havrileţ.