‘Dacă ar fi să încercăm o diagonală pe planul naţional de acţiune al României, am putea identifica trei domenii prioritare. Primul, pierderile cele mai importante sunt identificate la clădiri. Aţi văzut că şi Franţa pune pe primul plan reducerea consumului de energie al clădirilor. Acţionăm pe cele două paliere, respectiv clădiri existente şi noi. Considerăm că zona de reabilitare a clădirilor în România, în general, reprezintă cea mai importantă dintre ţintele pe care strategia naţională a României le va avea’, a spus Calotă.
Un alt domeniu prioritar, potrivit lui Calotă, ar fi mobilitatea la nivel urban, scrie Agerpres.
‘A doua este mobilitatea la nivel urban. Înseamnă nu doar o infrastructură mai bună în ceea ce înseamnă transportul public, înseamnă vehicule curate, mai puţin poluante şi, uşor-uşor, trebuie să facem paşi către tipul de transport electric cu echipamentele de capacitate mică şi de stocare necesară, mai ales pentru o dezvoltare a domeniului’, a explicat oficialul ANRE.
Cel de-al treilea domeniu îl reprezintă tranziţia energetică spre un sistem flexibil.
‘România, chiar dacă nu şi-a definit strategia energetică, trăieşte această tranziţie energetică pe care toate ţările membre ale UE într-un fel sau altul le realizează. România trebuie să-şi propună în această tranziţie să treacă de la modelul tradiţional şi învechit al unui sistem electroenergetic naţional centralizat şi, uşor-uşor, să meargă, prin investiţii pertinente, către un sistem flexibil, destinat mai mult consumatorului final, în care să se insereze şi conceptul de producător şi cel de consumator de electricitate’, a adăugat Emil Calotă.