‘Facebook nu doar că a trădat încrederea cetăţenilor UE, însă a încălcat de asemenea dreptul Uniunii’, se arată în text.
Europarlamentarii au cerut ‘mai multă transparenţă’ grupului din Menlo Park, pe care l-a invitat să autorizeze două organisme ale UE – Agenţia Europeană pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor (ENISA) şi Comitetul European pentru Protecţia Datelor (CEPD) – să efectueze ‘un audit complet şi independent al platformei sale’.
‘Folosirea abuzivă a datelor cu caracter personal încalcă drepturile fundamentale a miliarde de persoane din întreaga lume’, au afirmat eurodeputaţii.
Această rezoluţie a PE are loc după scandalului Cambridge Analytica, firma britanică specializată în comunicare strategică ce a folosit datele a zeci de milioane de utilizatori ai Facebook în scopuri politice, inclusiv la referendumul din Marea Britanie pentru ieşirea din UE şi la alegerile prezidenţiale din SUA din 2016.
‘Existenţa ingerinţelor în alegeri reprezintă un mare risc pentru democraţie’, au estimat eurodeputaţii, care au cerut o reglementare a publicităţii în scopuri politice.
‘Cazul Facebook/Cambridge Analytica a fost, în multe privinţe, un semnal de alarmă pentru noi toţi’, a declarat marţi comisarul european pentru justiţie şi protecţia consumatorului, Vera Jourova, într-o dezbatere în plenul Parlamentului European.
‘Campaniile electorale sunt în mod special subiecte ale dezinformării şi manipulării de către interese private sau străine’, a adăugat ea, subliniind că următoarele alegeri europene din mai ‘nu sunt imune la această ameninţare’.