Dosarul Rompetrol: Camelia Voiculescu a cumpărat 480 mil. acţiuni în prima zi de tranzacţionare

Economica.net
14 03. 2012
bvb_49667500_90560700

Audiaţi ca martori în dosarul Rompetrol – în care Dinu Patriciu şi alţi 11 inculpaţi sunt judecaţi pentru manipularea pieţei de capital şi spălare de bani -, cei doi membri ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) au declarat că firma offshore Saltville Ltd a cumpărat un miliard de acţiuni RRC la preţul de 116 lei pe acţiune, iar apoi au vândut 480 de milioane din aceste acţiuni către Camelia Voiculescu la preţul de 250 de lei pe acţiune.

Lucian George Moraru, angajat al corpului de control al CNVM care a efectuat controlul la societatea Alfa Finance (intermediarul tranzacţiilor dintre Camelia Voiculescu şi firma Saltville Ltd – n.r), a declarat în faţa instanţei că raportul şi nota corpului de control întocmită la data respectivă conţin încălcări ale legislaţiei pieţei de capital.

„Cred că e vorba de încălcări de formularistică, adică despre contracte, cereri din care lipseau anumite elemente prevăzute ca fiind obligatorii” , a mai spus Lucian George Moraru.

 

El a spus că tranzacţiile la care a făcut referire au fost finalizate şi decontate în sistem. „Încadrarea s-a făcut în baza unor documente existente care ne-au făcut să concluzionăm că au fost încălcate prevederile art. 131 lit. a din OUG 28/2002 legate de manipularea pieţei de capital. În momentul actual, având în vedere şi experienţa căpătată în timp aş evita să fac o încadrare clară pe art. 131 lit a din acestă ordonanţă păstrându-mi însă existenţa unor indicii de a abuz de piaţă”, a declarat martorul Lucian George Moraru.

 

Matorul a mai spus că raportul de control incipient nu conţine referiri cu privire la încălcare art. 131 lit a, dar că în urma unor discuţii între membrii corpului de control şi şefa acestui organism s-a ajuns la concluzia că se impune această încadrare.

 

Un alt martor, membru în corpul de control al CNVM a declarat, în faţa instanţei, că nu există o delimitare cu privire la numărul de acţiuni tranzacţionate, dar că în urma listării acţiunilor RRC la bursă anumiţi clienţi au achiziţionat pachete semnificative pe când alţii au achiziţionat câteva sute.

 

„După cunoştinţa noastră, a echipei de control, tranzacţiile doamnei Camelia Voiculescu au fost derulate la BVB şi, după cunoştinţa mea, aceste tranzacţii au fost finalizate şi decontate”, a declarat martorul.

 

El a mai susţinut în faţa judecătorului că Voiculescu depusese banii pentru tranzacţia respectivă. „În cazul doamnei Camelia Voiculescu a fost efectuat un tranfer de proprietate asupra acţiunilor având în vedere că a achiziţionat aceste acţiuni şi avea banii depuşi înainte pe când în cazul societăţii offshore Saltville nu au fost depuşi bani. O parte din acţiunile Saltville au ajuns la decontare”, a mai spus martorul, membru al corpului de control al CNVM.

 

La rândul său, fostulul director general al Bursei de Valori Bucureşti, Stere Farmache, audiat miercuri în calitate de martor în dosarul Rompetrol, a declarat că în prima zi de tranzacţionare a acţiunilor acestei companii, numărul acestora a fost mai mare de două miliarde, fapt care a dus la blocarea bursei.

 

Stere Farmache a explicat că nu valoarea mare a acestor acţiuni a blocat sistemul în anii precedenţi, mai fiind tranzacţionate pe bursă între 9 şi 10 milioane de euro, ci numărul mare de acţiuni, sistemul fiind conceput pentru a procesa un volum de acţiuni de până la doi la puterea treizeci şi doi.

 

„În timpul şedinţei de tranzacţionare, după aproximativ o oră şi ceva, specialiştii bursei au detectat anumite disfuncţionalităţi ale sistemului de tranzacţionare, atât direct cât şi indirect, prin intermediul telefoanelor pe care le primeau de la unii brokeri. Disfuncţionalitatea a constat într-o incapacitate a sistemului de a procesa volumul de acţiuni peste limita în care acest sistem fusese conceput. De îndată bursa a contactat producătorul aplicaţiei bursiere, adică a soft-ului. Firma FA Software a confirmat această disfuncţionalitate explicând că sistemul aşa cum a fost conceput nu putea să proceseze un număr de acţiuni mai mare de două miliarde, explicând chiar formula matematică, respectiv doi la putea treizeci şi doi”, a declarat în vaţa instanţei fostul şef al BVB, Stere Farmache.

El a relatat judecătorului că în urma disfuncţionalităţii un departament a propus oprirea şedinţei de tranzacţionare întrucât nu mai putea fi menţinută piaţa bursieră.

„Acest lucru a fost comunicat de îndată inspectorului general al CNVM şi publicului, pe calea comunicatelor de presă şi prin mesaje transmise prin sistemul informatic al bursei, în aşa fel încât investitorii, intermediarii şi publicul să ia act de suspencarea şedinţei”, a spus Stere Farmache.

El a spus că inspectorul general al CNVM a fost informat şi chiar a fost în mijlocul evenimentelor deîndată ce şedinţa de tranzacţionare s-a întrerupt, fiind la curect cu toate acţiunile pe care departamentul de specialitate al BVB le-a întreprins.

„Ulterior, nu-mi amintesc când, am avut o solicitare expresă din partea inspectorului general de a verifica legalitatea tranzacţiilor pe perioada 7-15 aprilie 2004. Această solicitare a fost adresată şi Consiliului BVB pentru a fi analizată şi discutată în acest forum. Departamentele de specialitate ale bursei au fost instructate să facă aceste verificări în regim de urgenţă şi să prezinte o notă care să fie înaintată inspectorului general şi Consiliului BVB”, a declarat Stere Farmache.

 

El a spus că departamentele de specialtiate ale BVB au întocmit o notă comună a cărei concluzie generală a fost aceea că nu au fost identificate elemente care să conducă la concluzia încălcării regimului juridic al bursei.

Ulterior, potrivit lui Farmache, Consiliul bursei a fost invitat la CNVM împreună cu responsabilii departamentelor de specialitate şi cu membri conducerii executivului, motivul fiind acela de a elucida unele aspecte ale tranzacţiilor sub simbolul RRC, în perioada 7-20 aprilie 2004.

” Nu-mi amintesc exact, dar a mai fost o solicitarea a CNVM, cred că ulterioară acetei solicitări, de a verifica unele aspecte ale tranzacţiilor, bursa a întocmit din nou o notă prin departamentele sale de specialitate prin care a precizat că-şi menţine concluziile şi nu are elemente suplimentare care să fi intervenit între timp pentru analiza şi verificarea tranzacţiilor „, a mai spus Stere Farmache.

El a susţinut în faţa judecătorului că în 2004 BVB avea aproape nouă ani de când funcţiona, iar operaţiuni desfăşurate pe bursă în acea zi erau operaţiuni bursiere normale, nefiind tipuri de operaţiuni care să nu mai fi fost desfăşurate pe bursă.

Farmache a explicat că cu câţiva ani în urmă mai fuseseră tranzacţionate pe bursă acţiuni în valoare de 8,9 sau 10 milioane de euro, însă, a spus că nu-şi aminteşte dacă au mai fost tranzacţionate pe BVB un număr similar de acţiuni pentru că sistemul s-ar fi blocat.

În acest proces este judecat Dinu Patriciu, trimis în judecată în septembrie 2006, de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru comiterea a şapte infracţiuni. Patriciu este acuzat de delapidare, spălare de bani şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Concret, în dosarul Rompetrol, DIICOT i-a trimis în judecată pe Dan Costache Patriciu, Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Ştefan Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Victoria Anghelache