Camelia Voiculescu a cumpărat acţiuni Rompetrol în prima jumătate de oră de la listarea lor pe BVB

Camelia Voiculescu a cumpărat acţiuni Rompetrol în prima jumătate de oră de la listarea acestora pe Bursa de Valori Bucureşti, fiind prima tranzacţie pe bursă făcută de aceasta, a declarat în faţa judecătorilor, a declarat, în faţa instanţei, specialistul pe bursă Nicolae Gheorghe.
Economica.net - mie, 07 mart. 2012, 17:11
Camelia Voiculescu a cumpărat acţiuni Rompetrol în prima jumătate de oră de la listarea lor pe BVB

Atât Camelia Voiculescu, cât şi specialistul care a oferit consultanţă acesteia pentru a cumpăra acţiuni Rompetrol în prima zi listare pe piaţa de bursă au fost audiaţi miercuri în procesul în care Dinu Patriciu şi alţi inculpaţi sunt judecaţi pentru manipularea pieţei de capital.

Cameliei Voiculescu a declarat în faţa judecătorului că a investit în bursă şi mai mult şi mai puţin decât în acţiunile RRC şi că a făcut acest lucru la vrema respectivă la sfatul specialistului Nicolae Gheorghe de la Societatea Rombell.

” Îmi aduc aminte de listarea la bancă a acţiunilor RRC, am discutat cu domnul Nicolae despre achiziţionarea unor acţiuni şi m-a sfătuit că, dacă preţul se situează între 300 şi 400 lei pe acţiune, să cumpăr. Dacă preţul ar fi fost mai mare, nu s-ar fi meritat să le cumpăr. Nu-mi aduc aminte dacă participarea mea la cumpărarea de acţiuni a fost prima, a doua sau a treia, dar după aceea am mai cumpărat acţiuni la Bursă şi am mai vândut „, a declarat în faţa instanţei Camelia Voiculescu.

Specialistul în bursă, care a sfătuit-o pe Camelia Voiculescu, a declarat în faţa instanţei că a fost prima tranzacţie efectuată de aceasta pe Bursa de Valori Bucureşti, iar cumpărarea acţiunilor Rompetrol s-a făcut în prima jumătate de oră de la listarea acestora pe Bursă.

„Din estimările noastre de evoluţie a preţului rezulta ca doamna Voiculescu putea să cumpere acţiunile RRC (Rompetrol Rafinare-n.r.) în limita sub 400 de lei vechi pe acţiune”, a declarat în instanţă specialistul Nicolae Gheorghe.

El a mai spus că era firesc ca ordinul de introducere în piaţă să fie efectuat cât mai repede, sens în care Camelia Voiculescu a cumpărat acţiuni Rompetrol la jumătate de oră de la listarea acestora.

În septembrie 2006, Dinu Patriciu a fost trimis în judecată de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în dosarul Rompetrol, pentru comiterea a şapte infracţiuni. Patriciu este acuzat de delapidare, spălare de bani şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

În acelaşi timp, el este învinuit de manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea 297 din 2004 privind piaţa de capital. O altă infracţiune imputată lui Patriciu este cea de dezvăluire de informaţii privilegiate, dar şi de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.

Alături de el, în acest caz mai sunt inculpaţi Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Ştefan Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Victoria Anghelache.

Potrivit Parchetului, activitatea infracţională a inculpaţilor a fost analizată sub două aspecte: creanţa Libia (primele trei infracţiuni ale lui Patriciu, precum şi cele de care sunt acuzaţi Grama şi Bucşă) şi manipularea pieţei de capital.

Totodată, în octombrie 2008, fostul vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare (CNVM), Irina Mihaela Popovici, a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT pentru fals intelectual, favorizarea infractorului şi aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Te-ar mai putea interesa și
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Regimul sancțiunilor aplicabile pentru nerespectarea obligațiilor de raportare aferente sistemului RO e-Transport a fost modificat începând cu 21 noiembrie 2024, astfel încât să existe o......
Burduja: Guvernul a adoptat, pentru prima dată în ultimii 17 ani, Strategia Energetică a României
Burduja: Guvernul a adoptat, pentru prima dată în ultimii 17 ani, Strategia Energetică a României
Ministerul Energiei a reuşit să promoveze joi, în Guvern, după aproximativ un an de consultări, de muncă voluntară, ...
Piețele financiare reacționează după ce Robert F. Kennedy a fost numit ministru al sănătății în SUA. Acțiunile Pfizer și Moderna, scăderi imediat după anunț
Piețele financiare reacționează după ce Robert F. Kennedy a fost numit ministru al sănătății în SUA. Acțiunile ...
Recenta numire a lui Robert F. Kennedy Jr. în funcția de secretar al Sănătății și Serviciilor Umane de către președintele ...
Auchan și Cora, actualmente parte din Carrefour, vinovate că au fixat cu furnizorii prețurile la raft. Instanța a menținut amenzile date de Consiliul Concurenței în 2019
Auchan și Cora, actualmente parte din Carrefour, vinovate că au fixat cu furnizorii prețurile la raft. Instanța a menținut ...
Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat definitiv că retailerii Auchan, Cora România și patru dintre furnizorii ...