Organizaţia susţine că legislaţia este interpretabilă atât în privinţa valorilor luate în calcul, cât şi în ceea ce priveşte serele, solariile ori silozurile.
În acest sens, CCF a trimis o adresă către Ministerul Finanţelor prin care solicită lămuriri, precum şi o listă de posibile soluţii de clarificare a legislaţiei.
„Impozitul pe construcţii introdus prin OUG 156/2024, denumit public şi „taxă pe stâlp”, are nevoie de clarificări din perspectivă fiscală. Legislaţia este interpretabilă atât în privinţa valorilor luate în calcul, cât şi în ceea ce priveşte serele, solariile ori silozurile”, se menţionează în comunicat.
Astfel, Camera Consultanţilor Fiscali a trimis o adresă către Ministerul Finanţelor prin care solicită lămuriri în acest sens, precum şi o listă de posibile soluţii de clarificare a legislaţiei.
„Construcţiile pot avea mai multe valori: valoarea de achiziţie, valoarea rămasă neamortizată, valoarea de piaţă, valoarea reevaluată. Cu alte cuvinte, este dificil pentru contribuabili să determine baza de impozitare când aceasta este neclară. De asemenea, legat de acelaşi aspect al clarităţii legii şi aplicării sale unitare, apreciem că se poate pune şi problema indicării exacte a sursei de informaţii ce se va folosi pentru stabilirea valorii bazei de impozitare”, se mai spune în comunicat.
Conform sursei citate, o altă problemă este legată de contribuabilii care încetează să existe în cursul anului.
„În înţelegerea noastră, se calculează şi se datorează impozitul pe construcţii pentru întreg anul fiscal, indiferent pentru ce perioadă din an acesta a existat”, se precizează în comunicat.
Având în vedere că acest impozit este unul anual, iar primul an pentru care se datorează impozitul este anul 2025, pentru că legea a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2025, vă supunem atenţiei inechitatea acestei prevederi în cazul unui contribuabil care încetează să existe, spre exemplu în luna martie 2025, menţionează sursa citată.
„Astfel, chiar dacă calculul impozitului datorat pentru anul 2025 se face prin înmulţirea cotei cu o bază de impozitare stabilită în raport de valorile elementelor sale înregistrate în contabilitate la data de 31 decembrie 2024, nu se poate induce ideea că şi impozitul ar fi aferent anului 2024, în care contribuabilul a existat, pentru simplul fapt că legea nu a fost în vigoare în anul 2024”, a declarat Doru Dudaş, director executiv al Camerei Consultanţilor Fiscali.
Pe de altă parte, spune Doru Dudaş, nu putem pretinde unui contribuabil radiat să plătească (anticipat) un impozit pentru o perioadă din an în care el nu mai există, pentru că nu mai avem un subiect al impunerii pentru această perioadă, ori dacă nu avem subiectul impozitului, nu putem avea nici impozit.
„Ordonanţa trenuleţ (OUG 156/2024) menţionează modificarea unui articol (498) care spune că impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX.”, se mai precizează în comunicat.
Mai exact, ar trebui să nu se plătească pentru clădirile care sunt utilizate ca sere, solare, răsadniţe, ciupercării, silozuri pentru furaje, silozuri şi/sau pătule pentru depozitarea şi conservarea cerealelor, cu excepţia încăperilor care sunt folosite pentru alte activităţi economice, susţin reprezentanţii CCF.
În aceste condiţii, o interpretare ar putea fi că pentru clădirile scutite de impozitul pe clădiri s-ar datora impozitul pe construcţii, pentru că asupra lor nu se datorează impozit pe clădiri.
„Cu toate acestea, în înţelegerea noastră, o astfel de interpretare nu ar trebui să fie posibilă pentru că s-ar nega practic politicile publice implementate de statul român atunci când a stabilit aceste scutiri de impozit pe clădiri”, a afirmat Dan Manolescu, preşedintele Camerei Consultanţilor fiscali.
Drept urmare, pentru acele construcţii nu ar trebui să se datoreze acel impozit. Camera Consultanţilor Fiscali consideră că este foarte necesară o clarificare, în acest caz, a intenţiei de legiferare.
Camera Consultanilor Fiscali este o organizaţie profesională de utilitate publică, persoană juridică fară scop lucrativ, cu patrimoniu şi buget propriu. Este constituită din consultanţi fiscali, consultanţi fiscali asistenţi care au dobândit această calitate, precum şi societăţile de consultanţă fiscală, autorizate de Cameră, în condiţiile prevăzute de O.G. nr. 71/2001, privind organizarea şi exercitarea activităţii de consultanţă fiscală, cu modificările şi completările ulterioare. Grupul german Continental anunță că și-a îndeplinit obictivele financiare pe 2024, dar că se așteaptă la performanțe slabe în acest an
Producătorul german de componente auto şi anvelope Continental AG a anunţat marţi că şi-a îndeplinit obiectivele financiare din 2024, dar se aşteaptă la un an slab în 2025, şi încă evaluează potenţialul impact al taxelor vamale americane asupra operaţiunilor sale din America de Nord, transmit DPA şi Reuters, relat