Într-o poziţie neobişnuit de dură faţă de măsurile propuse, AHK România consideră că modificările fiscale anunţate de noul guvern sunt îndreptate împotriva mediului de afaceri şi constituie un real pericol pentru stabilitatea şi predictibilitatea politicilor economice, scrie News.ro.
„Modelul fiscal propus este dăunător pentru România şi defavorizează toate companiile, fie ele naţionale sau multinaţionale, ducând la pierderea atractivităţii amplasamentului investiţional pentru companiile germane. Măsurile anunţate vor avea efecte negative directe nu doar asupra companiilor, ci şi asupra populaţiei României”, arată comunicatul asociaţiei.
Membrii AHK România apreciază că, pe termen mediu, aceste măsuri ar putea duce la reducerea locurilor de muncă şi a investiţiilor, ceea ce va genera efecte precum exodul forţei de muncă bine calificate, o tendinţa de pe urma căreia România suferă deja.
„A face o deosebire între companiile româneşti şi cele străine sau multinaţionale este, în opinia AHK România, o eroare şi nu este în avantajul nimănui. Companiile germane sunt parte integrantă a economiei româneşti”, punctează camera de comerţ.
În prezent, circa 7.500 de companii cu capital german sunt active în România, iar Germania este, de departe, principalul partener comercial al României, cu schimburi anuale de circa 26 miliarde euro, reprezentând peste 20% din comerţul exterior românesc.
Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, înfiinţată în 2002, are în prezent peste 550 de firme membre şi este reprezentanţa oficială a economiei germane şi cea mai mare cameră de comerţ bilaterală din România.
Noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE prevede că toate firmele din România vor plăti, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, care va dispărea.
Măsura, o mare noutate fiscală, aduce beneficii statului, care încasează bani indiferent dacă firmele fac sau nu profit, şi dezavantajează puternic companiile, mai ales cele aflate la început de drum, care vor plăti sume tot mai mari pe măsură ce se dezvoltă.
Măsurile sunt justificate de PSD prin faptul că România are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la buget din Uniunea Europeană, însă au fost criticate dur de patronate şi de oamenii de afaceri.