Camera Deputaţilor a aprobat acordarea împrumutului de 150 milioane euro către R. Moldova, blocat în 2015 de Iohannis

Economica.net
30 03. 2016
moldova_84686800_80954500_38759100

Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova a fost semnat la Chişinău, la 7 octombrie 2015, însă acordarea primei tranşe a fost blocată de preşedintele Klaus Iohannis, în noiembrie, ca urmare a situaţiei politice instabile din Republica Moldova. Preşedintele a cerut, la acea vreme, ca banii să fie condiţionaţi de respectarea unor angajamente de către autorităţile de la Chişinău.

Cererea de reexaminare a ajuns în Parlament, unde a fost discutată de Camera Deputaţilor, în calitate de primă Cameră sesizată.

Începând din luna ianuarie 2016, între Guvernul de la Bucureşti şi cel de la Chişinău au fost discuţii şi un schimb de scrisori, prin care Republica Moldova s-a angajat să continue reformele din ţară şi se obligă să pună în aplicare măsurile solicitate de România pentru deblocarea banilor.

De asemenea, în februarie, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a făcut o vizită oficială la Bucureşti, fiind primit la Palatul Cotroceni de către preşedintele Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat atunci că România rămâne un susţinător al autorităţilor de la Chişinău şi al basarabenilor, dar doreşte să vadă „progrese în ce priveşte abordarea publică”, pentru că de acest lucru depind ajutoarele venite de la Bucureşti.

În privinţa împrumutului destinat Republicii Moldova, blocat de România în urma crizei politice de la Chişinău, Iohannis a afirmat că ţara este pe drumul spre a rezolva problemele, iar banii vor putea fi în curând deblocaţi.

„Republica Moldova are un nou guvern, are un prim-ministru pe care l-am întâlnit şi care mi se pare hotărât să pună în practică ceea ce a promis şi aşteptăm primii paşi, foarte concreţi, pe calea reformei. După care, fără îndoială, vom putea să purcedem la acordarea primei tranşe”, a spus Iohannis.

În acest context, Camera Deputaţilor a respins cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, în sensul că banii vor putea fi deblocaţi, după discutarea Acordului şi în Senat. Prima tranşă de bani, în valoare de 60 de milioane de euro, va fi transmisă după intrarea în vigoare a Acordului.