Deputaţii au aprobat, astfel, OUG 78/2013 care a vizat modificarea ordonanţei 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară în sensul de a aduce amendamente privind cooperarea cu Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale.
Potrivit amendamentelor adoptate, ASF va fi condusă de un consiliu format din 9 membri, dintre care un preşedinte, un prim-vicepreşedinte, 3 vicepreşedinţi care sunt membri executivi şi 4 membri care sunt neexecutivi.
Deputatul PDL Andreea Paul a susţinut că modificarea acestei ordonanţe într-un interval de mai puţin de jumătate de an relevă că ar fi vorba despre o afacere de familie a USL. „Este prost croit, nu face altceva decât să avantajeze interesele din culisele USL. Din păcate, la dezbaterea din Comisia reunită de buget-finanţe a fost respinsă propunerea ca membrii ASF să aibă minimum experienţă de 10 ani de la momentul absolvirii studiilor superioare. Multe alte aberaţii sunt incluse în acest proiect”, a spus Paul.
Marian Neacşu, deputat PSD, a precizat că modificările aduse cu această ocazie la OUG privind ASF vizează o punere de acord cu memorandumul negociat cu FMI.
Camera Deputaţilor este prima sesizată cu acest proiect, Senatul fiind for decizional.