Camera Deputaților a votat proiectul de lege pentru achiziționarea a 32 de avioane F-35. Primele aparate ar putea ajunge în România în 2030
Proiectul de lege are legătură cu Concepţia de realizare a capabilităţii operaţionale de apărare aeriană cu avioane multirol de generaţia a V-a, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generaţia a V-a, F-35”, Faza I, şi unele măsuri privind derularea contractelor Guvern-Guvern specifice Programului Foreign Military Sales.
Actul normativ prevede atribuirea de Guvernul României către Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA) pentru achiziţionarea a 32 de avioane F-35, motoare, muniţii, suport logistic iniţial, acces permanent la lanţul global de suport al F-35, echipamente şi servicii pentru şi de instruire a personalului navigant de aviaţie, a personalului de sprijin şi a personalului tehnic-ingineresc de aviaţie, echipamente criptografice cu regim special, asistenţă de specialitate, precum şi realizarea de proiecte de cooperare industrială constând în transfer de tehnologie sau produse.
Fondurile necesare se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale, sau prin împrumuturi ori garanţii de împrumuturi oferite de Guvernul SUA sau printr-o combinaţie a acestora. De asemenea, se propune încheierea de către Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a unor acorduri de înţelegere cu producătorul avionului F-35 pentru realizarea proiectelor de cooperare industrială.
Camera Deputaţilor este prima sesizată, Senatul este forul decizional.
Primele avioane ar putea ajunge în 2030
Deputatul PNL Sorin Moldovan a declarat, marţi, după adoptarea proiectului referitor la achiziţionarea avioanelor F-35, că primele avioane din acest program ar urma să ajungă efectiv în ţara noastră în anul 2030, menţionând că este vorba de un program de 6,5 miliarde de dolari, fără TVA.
„În ceea ce priveşte calendarul acestei achiziţii, primele avioane sunt estimate să ajungă efectiv în anul 2030. Este un proiect foarte important pentru dezvoltarea capacităţilor noastre, mai ales după ce au fost scoase din uz Mig-urile 21 şi, totodată, la acest program se adaugă şi avioanele F-16 pe care le avem. Avem undeva la 29, dacă nu mă înşel, la ora actuală, urmează să mai vină încă undeva la 20 de avioane până la finalul anului 2025”, a precizat Moldovan, vicepreşedinte al Comisiei pentru Apărare.
El a spus că în data de 21 noiembrie este programată semnarea acestui program.
Potrivit deputatului PNL, este vorba de un program de 6,5 miliarde de dolari, fără TVA.
„Aici sunt incluse nu doar aeronavele efective, ci motoare, simulatoare, pregătirea personalului şi aici nu ne referim doar la piloţi, ne referim inclusiv la personalul auxiliar – ingineri şi aşa mai departe. Bineînţeles, şi suportul logistic global este inclus aici. Deci, este un pachet de servicii, nu este un pachet strict pe nişte avioane”, a mai precizat el.
Acest program a mai fost dezbătut într-o şedinţă clasificată a Comisiei de apărare, în prezenţa reprezentanţilor Ministerului Apărării.