Camera Deputaţilor şi Senatul şi-au majorat bugetele şi vor modifica Legea bugetului de stat
Astfel, Camera Deputaţilor primea, iniţial, de la Guvern, 313,7 milioane de lei, însă au solicitat Ministerului Finanţelor o majorare cu aproximativ 27 de milioane de lei, pentru plata majorărilor salariale decise de Guvern în ultimele luni. Ministerul Finanţelor a anunţat că Parlamentul va primi aceşti bani la rectificarea bugetară.
În aceeaşi situaţie s-a aflat şi Senatul, care a solicitat o majorare de 36 de milioane de lei pentru bugetul propriu, din aceleaşi considerente. Răspunsul ministerului a fost identic, ministrul Anca Dragu promiţând fonduri suplimentare la rectificare.
Această formulă a fost şi votată în Comisiile de buget finanţe, unde s-a aprobat bugetul Camerei Deputaţilor şi al Senatului în forma transmisă de către Guvern.
Luni, însă, înaintea plenului reunit care urmează să discute bugetele tuturor ordonatorilor de credite, Camera Deputaţilor s-a reunit într-o şedinţă în care a votat o formă proprie a bugetului, în care a fost inclusă şi majorarea de 27 de milioane de lei. Senatul îşi votase deja, de săptămâna trecută, un buget majorat cu 36 de milioane de lei.
Potrivit unor surse politice, aceste două propuneri vor fi transmise acum către Comisiile reunite de buget, care vor modifica proiectul Legii bugetului de stat pe 2016, adoptat duminică seară, pentru includerea sumelor suplimentare. Sursa de finanţare va fi Ministerul de Finanţe, de la capitolul Acţiuni Generale, potrivit aceloraşi surse.
Astfel, în plen, vor fi transmise noile bugete ale celor două Camere, cu o suplimentare totală de aproximativ 63 de milioane de lei (circa 14 milioane de euro).
Acest subiect a provocat un scandal şi în prima şedinţa a Comisiilor de buget care au discutat, sâmbătă, proiectul bugetului.
Bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost adoptate, sâmbătă, de Comisiile pentru buget, în forma iniţială, prezentată de Guvern, fără sumele suplimentare necesare pentru salarii, cu promisiunea Ministerului Finanţelor că vor fi acordaţi bani în plus la prima rectificare. Reprezentanţii Senatului au solicitat, dimineaţă, 36 de milioane de lei în plus pentru salarii şi au provocat un scandal în comisie.
Astfel, în urma unor negocieri între reprezentanţii Camerei Deputaţilor şi Senatului şi cei ai Ministerului Finanţelor, soluţia adoptată a fost una de compromis. Cele două Camere ale Parlamentului vor primi bani în plus, însă nu sub forma unor amendamente adoptate în Comisii, ci sub forma unei rectificări pozitive, în 2016.