Proiectul de lege introdus de democraţi a fost adoptat în numai câteva ore, cu sprijin din partea republicanilor, întrunind 368 de voturi pentru şi 57 împotrivă.
Legea urmează să ajungă la Senat şi ar putea fi promulgată de preşedintele Joe Biden săptămâna aceasta.
El a cerut alocarea a 16,4 miliarde de dolari pentru Departamentul Apărării, care va livra Ucrainei armament suplimentar şi va reface stocurile SUA, asigurând totodată cheltuielile pentru trupele americane desfăşurate în ţările vecine. După adoptarea unui amendament care se referă în special la stocurile de echipament trimise în Ucraina, la suma respectivă se vor adăuga 3,7 miliarde de dolari. De asemenea, Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) va primi aproape 3,7 miliarde pentru ajutoare alimentare de urgenţă şi alte necesităţi umanitare. În vederea redeschiderii ambasadei americane de la Kiev, sunt prevăzute 310 milioane de dolari.
Unii senatori republicani declaraseră cu câteva ore înainte de votul din Cameră că există în continuare dezacorduri privind textul pus în circulaţie marţi dimineaţa. Negociatorii politici au convenit să renunţe la o prevedere care ar fi permis stabilirea în SUA a refugiaţilor afgani, în cadrul unor cheltuieli de 33 de miliarde de dolari solicitat iniţial de Biden; republicanii erau îngrijoraţi de procedurile de verificare necesare.
Democraţii au acceptat să discute măsura separat de finanţarea pentru combaterea COVID-19 şi au asigurat astfel un pachet de ajutoare mai mare cu 7,1 miliarde de dolari. Ajutorul împotriva efectelor pandemiei era blocat în urma unei dispute privind planul guvernului de a suspenda aşa-numitul Titlu 42, o politică prin care se interzice intrarea în Statele Unite a anumitor migranţi.
În timp ce negocierile se apropiau de final, ambasadoarea ucraineană la Washington, Oksana Markarova, s-a întâlnit cu democraţi din Senat la prânzul săptămânal de marţi pentru stabilirea politicilor. Ea a discutat asistenţa necesară pentru Ucraina în faţa invaziei ruse.
Luni, Biden a făcut o declaraţie prin care cerea Congresului să aprobe un proiect legislativ referitor la Ucraina „imediat, şi să îl aducă pe biroul meu în următoarele zile”. Pentru a urgenta demersul, el a acceptat să renunţe la includerea fondurilor legate de COVID-19.
Preşedintele a afirmat că este stringent necesar un ajutor suplimentar în contextul pandemiei, însă „nu ne putem permite întârzieri în acest efort vital de război”, iar congresmenii trebuie să se concentreze asupra finanţării ajutoarelor pentru economia americană după ce aprobă pachetul pentru Ucraina.
În Camera Reprezentanţilor este aşteptată aşadar o nouă reglementare referitoare la sprijinul economic pentru relansarea după COVID-19, probabil – apreciază dpa – în valoare mai mare decât cele 10 miliarde de dolari negociate de senatori luna trecută.