Avocatul Poporului a anunţat că va declanşa procedurile legale de interzicere a noilor modalităţi de monitorizare a traficului. Tot scandalul a pornit de la camerele care înregistrează atât video, cât şi audio, dialogul dintre şoferi şi oamenii legii.
Avocatul Poporului susţine că înregistrările cu aceste camere încalcă dreptul la imagine al cetăţenilor. Gheorghe Iancu consideră ilegală şi neconstituţională înregistrarea şoferilor cu ajutorul camerelor montate pe maşinile de poliţie.
În replică, reprezentanţii poliţiei susţin că înregistrările audio şi video efectuate cu maşinile lor sunt legale şi pot fi folosite la cerere chiar şi în instanţa. Eu spun că astfel de sisteme se ultilizează în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană.
Deocamdată, astfel de sistem au fost instalate pe 10 maşini de poliţie. Ministerul de Interne vrea însă să extindă această măsură pentru toate maşinile oamenilor legii care acţionează pe drumurile din România. Sistemul de înregistrare este pus în funcţiune în momentul în care un poliţist are o discuţie cu un conducător auto oprit în trafic. Camerele de filmat pot fi însă utilizate şi în timp ce maşina de poliţie se află în urmărirea unui alt vehicol care nu a oprit la semnalele oamenilor legii. Conducerea poliţiei susţine că, odată utilizat acest sistem, se elimină şi posibilitatea de a oferi mită poliţistului.