Cameron solicita, în cadrul unor eventuale noi relaţii între ţara sa şi UE, ca persoanele originare din spaţiul comunitar să fie supuse unei perioade de aşteptare de patru ani înainte de a putea pretinde un ajutor social după sosirea pe teritoriul britanic. Această măsură era destinată să facă Marea Britanie mai puţin atractivă pentru imigranţi, în special pentru cei din ţările Europei de Est.
Problema a devenit un subiect esenţial în dezbaterea actuală în cadrul opiniei publice britanice despre reconsiderarea relaţiilor între Londra şi Bruxelles. Aceasta este de asemenea un obstacol major în procesul de renegociere. Citând surse guvernamentale, The Telegraph şi The Independent scriu că David Cameron i-ar fi informat pe conducătorii europeni joi că este dispus să renunţe la aceste exigenţe dacă un acord ar fi încheiat în vederea reducerii imigraţiei spre ţara sa.
Abandonarea acestei revendicări ar constitui un pas înapoi pentru şeful guvernului şi ar reanima criticile facţiunii celei mai eurosceptice din Partidul Conservator. Laburiştii au reacţionat imediat la această informaţie neconfirmată oficial, declarând că premierul Cameron a fost înfrânt prin incapacitatea sa de a constitui alianţe şi prin reticenţele europene.
‘El a ales să plaseze ajutoarele sociale în centrul negocierilor, dar să reducă cooperarea noastră cu Europa la această simplă problemă nu a fost niciodată o idee bună, din cauza locurilor de muncă, a creşterii, a securităţii şi a influenţei pe care aceasta ne-a adus-o’, a comentat Hilary Ben, purtător de cuvânt al Partidului Laburist pentru probleme internaţionale. Potrivit lui, David Cameron trebuie să facă tot posibilul pentru a menţine Marea Britanie în Europa.
Cele două ziare precizează, de altfel, că premierul ar trebui să-i informeze pe partenerii săi în cursul Consiliului European din 17-18 decembrie la Bruxelles că cererea sa privind ajutoarele sociale rămâne de actualitate, atât timp cât nu au fost găsite compensaţii cu privire la problema mai largă a imigraţiei. ‘Cel mai important este să se rezolve problemele şi nu forma pe care o iau acordurile’, afirmă o sursă din cabinetul premierului, citată de The Telegraph.