Cameron doreşte menţinerea Marii Britanii în cadrul unei UE înnoite – Comisarul european Jonathan Hill

Premierul Marii Britanii, David Cameron, doreşte menţinerea Regatului Unit într-o Uniune Europeană (UE) înnoită, a declarat joi, într-un interviu acordat BBC, comisarul european pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi piaţă de capital, lordul Jonathan Hill, informează agenţia de presă TASS.
Economica.net - joi, 06 nov. 2014, 10:24
Cameron doreşte menţinerea Marii Britanii în cadrul unei UE înnoite - Comisarul european Jonathan Hill

‘David Cameron şi eu milităm pentru menţinerea Regatului Unit al Marii Britanii (şi Irlandei de Nord) în cadrul UE înnoite. UE deţine avantaje importante, inclusiv spaţiul economic unic, comerţul liber şi influenţa geopolitică’, a subliniat lordul Hill.

De asemenea, lordul Hill a declarat că la ora actuală ‘trebuie să se tempereze pasiunile’ din jurul cererii Comisiei Europene (CE) adresată Marii Britanii, pentru ca aceasta să plătească, până la 1 decembrie anul curent, 2,1 miliarde de euro la bugetul comun. ‘Trebuie să ne calmăm şi să găsim o soluţie pragmatică pentru această problemă’, a subliniat comisarul european.

Respectiva sumă i-a fost cerută Marii Britanii cu argumentul că ritmul creşterii sale economice este mai rapid comparativ cu al altor state ale UE, scrie Agerpres.

Anterior, unul dintre cei mai influenţi membri ai cabinetului de miniştri britanic, ministrul de finanţe George Osborne, a declarat că mecanismele existente în UE nu funcţionează într-o măsură suficientă în interesul Marii Britanii, ceea ce determină Londra să ceară reformarea acestei organizaţii.

‘Actuala configuraţie din UE reprezintă pentru noi o problemă. Acest lucru are loc din cauza că UE se transformă într-o măsură tot mai mare în zona euro, care se focusează pe probleme de supravieţuire a acestei monede, pe decizii pe care trebuie să le ia pentru integrarea ulterioară, pentru a asigura activitatea valutei unice. Sunt de acord cu faptul că ţările membre trebuie să acţioneze într-un mod corespunzător’, a declarat Osborne.

În acelaşi timp, Osborne a subliniat că acest proces ‘influenţează şi Marea Britanie’. ‘Tocmai de aceea pentru Marea Britanie este absolut just să afirme că pentru această ţară mare, care se află în afara zonei euro, aceste relaţii nu funcţionează în mod corespunzător’, a subliniat ministrul de finanţe al Marii Britanii.

David Cameron şi-a luat obligaţia de a organiza un referendum pe marginea relaţiilor cu UE până în 2017, cu condiţia ca Partidul Conservator să se menţină la putere după alegerile generale ce vor avea loc în primăvara lui 2015. Totodată, pe buletinul de vot va figura şi problema privind ieşirea Marii Britanii din UE.

Te-ar mai putea interesa și
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care au co-semnat un text ce condamnă presupusa lipsă de cooperare a Teheranului......
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, spune că a votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie, care are o experienţă ...
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care crede, pentru ...
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Patru din zece angajaţii români (40%) care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi, în timp ce aproape două treimi ...